11 Ιουλίου 2019

ΝΑ ΛΗΦΘΟΥΝ ΟΛΑ ΤΑ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΔΙΧΡΟΝΗΣ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΜΑΣ!


Η Ένωση Γονέων Παπάγου-Χολαργού υποστηρίζει το δικαίωμα των όλων των νηπίων και προνηπίων και των οικογενειών τους στην αποκλειστικά Δημόσια και Δωρεάν Δίχρονη Υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή.Ζητάμε ένα νηπιαγωγείο που θα προσφέρει ουσιαστικά εφόδια στα παιδιά μας για να μεταβούν στην επόμενη σχολική βαθμίδα προετοιμασμένα, ώριμα, με δίψα για τη μόρφωση.


Πιστεύουμε ότι η βασική αποστολή του νηπιαγωγείου είναι η διαπαιδαγώγησηπου βασίζεται στα επιστημονικά επιτεύγματα,ενισχύει την αυτενέργεια και την έκφρασή τους και αποτελεί προέκταση της δουλειάς που κάνουμε στο σπίτι. Θέλουμε τα παιδιά μας να αποκτήσουν απόμικρή ηλικία κριτήρια για να αντιλαβάνονται τον γύρω κόσμο. Να μπορούν να αναπτύσσουν κοινωνικές σχέσεις, πέρα από τις στενά οικογενειακές.

Υπερασπιζόμαστε την υλοποίηση της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής αγωγής καθολικά για όλα τα παιδιά προνηπιακής ηλικίας, χωρίς εξαιρέσεις. Αυτό σημαίνει ότι το κράτος, είναιαποκλειστικά υπεύθυνο για την κάλυψη των αναγκών σε νηπιαγωγεία με ασφαλείς υποδομές και σχολικά κτίρια, με επαρκές μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό και μόνιμουςυπαλλήλους που απαιτούνται για την εύρυθμη λειτουργία (καθαριότητα, υπηρεσίες τραπεζοκομίας για το ολοήμερο, φύλαξη κλπ.), οφείλει να προχωρήσει σε μια γενναία αύξηση της χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό.


Όλα τα παραπάνω ΔΕΝ εξασφαλίζονται με το νόμο του Υπουργείου που από τη μια θεσμοθετεί τη Δίχρονη Υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή και από την άλλη  δεν προβλέπει καμιά ουσιαστική χρηματοδότηση ούτε τα αναγκαία μέτρα για να εφαρμοστεί απρόσκοπτα.Έτσι έχουμε φτάσει στο φαινόμενο, λίγο πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, εκατοντάδες οικογένειες να κάνουν αγώνα δρόμου για να βρουν μια θέση σε νηπιαγωγείο, σε πολλές περιπτώσεις χιλιόμετρα μακριά από την κατοικία τους, ακόμα και σε όμορους Δήμους.


Διαφωνούμε μετην κατεύθυνση του Υπουργείου για τοποθέτηση
container σε προαύλια Δημοτικών– Γυμνασίων – Λυκείων για τη στέγαση των νηπιαγωγείων,που πρακτικά σημαίνει δέσμευση αναγκαίων χώρων αλλά και προαυλισμό παιδιών με μεγάλη διαφορά ηλικίας, με όλους τους κινδύνους που αυτό συνεπάγεται.

Διαφωνούμε με τις όποιες φωνές (Υπουργείο, ΚΕΔΕΕ) υπερασπίζονται την κατάργηση της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής και το πέρασμα των νηπιαγωγείων στην ευθύνη του Δήμου.Αυτό θα σήμαινε την καταστρατήγηση του όποιου ενιαίου χαρακτήρα του περιεχομένου της εκπαίδευσης στην προσχολική αγωγή και την μετατροπή της προσχολικής εκπαίδευσης σε ατομική υπόθεση με επιβάρυνση του γονιού.

Η ένταξη του Δήμου Παπάγου-Χολαργού στο πλαίσιο της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής από το σχολικό έτος 2020-2021 απαιτεί μια σειρά μέτρων ώστε κανένα παιδί να μη βρεθεί εκτός των δημοσίων δομών.
Στην πρόσφατη συνάντηση του Δ.Σ. της Ένωσης με το Δήμαρχο κ. Αποστολόπουλο, όπου θέσαμε το συγκεκριμένο ζήτημα, υπήρξαν οι εξής δεσμεύσεις σχετικά με τις ενέργειες του Δήμου για τη στέγαση των νηπίων και προνηπίων από τη σχολική χρονιά 2020-2021:
- Μίσθωση του κτιρίου που στεγάζεται το Πολωνικό σχολείο το οποίο θα αποχωρήσει στο τέλος της σχολικής χρονιάς 2019-2020 και στέγαση σε αυτό 4 τάξεων νηπιαγωγείου.
- Δημιουργία 2 αιθουσών  νηπιαγωγείου, επί της οδού Αναστάσεως 92 σε κτίριο που ανήκει στον Δήμο
- Χτίσιμο μίας νέας τάξης στο 5ο νηπιαγωγείο (Αρτέμιδος)
- Αγορά οικοπέδου (Αριστοτέλους), που μπορεί να αξιοποιηθεί.


Για την απρόσκοπτη και εύρυθμη λειτουργία των νηπιαγωγείων διεκδικούμε μαζί με την ΑΣΓΜΕ, την Ομοσπονδία και τις Ενώσες Γονέων:
Από το Κράτος και το Υπουργείο
ü  Ενιαία, αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν, δίχρονη υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή για όλα τα παιδιά. Όχι μόνο στα χαρτιά αλλά στην πράξη.
ü  Πρόγραμμα ίδρυσης και λειτουργίας νέων νηπιαγωγείων. Διορισμούς τωναπαραίτητων μόνιμων νηπιαγωγών, 15 παιδιά ανά τμήμα. Τμήματα ένταξης για όλα τα παιδιά με ειδικές ανάγκες.
ü  Η λειτουργία των ολοήμερων νηπιαγωγείων να καλύπτει πρώτα και κύρια τις ανάγκες του παιδιού, με πλήρη σίτιση όλων των παιδιών στο σχολείο, με τραπεζαρίες και μαγειρεία, με διασφάλιση χώρων ξεκούρασης, με μόνιμο βοηθητικό προσωπικό, με εξασφαλισμένη την καθαριότητα και την  υγιεινή.
Ζητούμε από τον Δήμο μας
ü  Ακριβή υπολογισμό του πληθυσμού των παιδιών που είναι γεννημένα τα έτη 2015 και 2016 μέσω των υπηρεσιών του Δήμου, ώστε να υπολογιστεί το μέτρο της επάρκειας των σχολικών κτιρίων που θα στεγαστούν τα νηπιαγωγεία.
ü  Για τα προνήπια που έκαναν αιτήσεις φέτος σε νηπιαγωγεία του Δήμου μας και απορρίφθηκαν να εξασφαλιστεί η φοίτησή τους στους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς.
ü  Στην περίπτωση μίσθωσης του Πολωνικού σχολείου ζητάμε να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για  την ίδρυσή του ως νέου σχολείου και οι αναγκαίες προσαρμογές για τη λειτουργία Νηπιαγωγείου.


Καλούμε τους Συλλόγους Γονέων, σε συντονισμό με την Ένωση, να αναλάβουν δράσεις ενημέρωσης των γονιών με στόχο να εφαρμοστεί με τις αναγκαίες προϋποθέσεις η Δίχρονη Υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή και στο Δήμο μας.

ΕΝΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ ΠΑΠΑΓΟΥ – ΧΟΛΑΡΓΟΥ, ΙΟΥΛΙΟΣ 2019

​ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΓΟΝΕΩΝ ΠΑΠΑΓΟΥ - ΧΟΛΑΡΓΟΥ ΓΙΑ ΤΟ​ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΙΔΡΥΣΗΣ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ

Η Ένωση Γονέων Παπάγου Χολαργού στηρίζει τον αγώνα των μαθητών και των   φοιτητών ενάντια στο νομοσχέδιο που θέλει να καταθέσει η κυβέρνηση ...