08 Ιανουαρίου 2022

Ψήφισμα για το άνοιγμα των σχολείων

Δημοσιεύουμε κείμενο συλλογής υπογραφών το οποίο περιλαμβάνει τα βασικά μας αιτήματα για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων σε μια περίοδο που παρατηρείται έξαρση της πανδημίας.

Το κείμενο υπογραφών απευθύνεται σε όλους τους γονείς των σχολείων Α'θμιας και Β'θμιας Εκπαίδευσης του Δήμου μας με επιδίωξη να υπογραφεί από όσο το δυνατό περισσότερους. 

Οι υπογραφές μπορούν να συλλέγονται είτε ηλεκτρονικάείτε διά ζώσης αξιοποιώντας το κείμενο που θα αποσταλεί μέσω των Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων.

Με την ολοκλήρωση της προσπάθειας αυτής θα κατατεθεί ως υπόμνημα προς τους αρμόδιους φορείς.





Ακολουθεί το κείμενο του ψηφίσματος:





Όλοι εμείς που υπογράφουμε το παρόν υπόμνημα, γονείς μαθητών των σχολείων όλων των βαθμίδων του Δήμου Παπάγου-Χολαργού, εκφράζουμε την έντονη αγωνία μας για την έξαρση της πανδημίας και τον αντίκτυπο που μπορεί αυτή να έχει στην υγεία των παιδιών μας και όλης της σχολικής κοινότητας, στην ίδια την εκπαιδευτική διαδικασία, με το άνοιγμα των σχολείων μετά τις Χριστουγεννιάτικες διακοπές.


Με τη συμπλήρωση σχεδόν 2 χρόνων από το πρώτο κρούσμα covid-19 στη χώρα μας, και ενώ στα σχολεία έχουν δοκιμαστεί μια σειρά μέτρων και πρωτοκόλλων, φαίνεται ότι αυτά δεν επαρκούν, ούτε ανταποκρίνονται στα αιτήματα όλης της εκπαιδευτικής κοινότητας, που στόχο έχουν τα σχολεία να παραμείνουν ανοιχτά και ασφαλή.


Ενώ η καταγραφή των ημερήσιων κρουσμάτων σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο και παρουσιάζει αυξητική τάση και στα παιδιά όλων των ηλικιών, βρισκόμαστε μπροστά στο άνοιγμα των σχολείων με μοναδικό επιπλέον μέτρο την αύξηση των διαγνωστικών τεστ ενώ την ίδια στιγμή μειώνεται ο χρόνος της καραντίνας στα σχολεία σε τουλάχιστον 5 ημέρες και παραμένει το πρωτόκολλο του 50%+1. 


Η ανησυχία μας μεγαλώνει καθώς και στο Δήμο μας αναλογεί 1,5 καθαριστής για κάθε σχολείο, τη στιγμή που απαιτείται μεγαλύτερος αριθμός για να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες και να είναι εφικτή η πιστή τήρηση των οδηγιών του ΕΟΔΥ καθ’όλη τη διάρκεια του σχολικού ωραρίου και μετά τη λήξη του.


Επιπλέον, τις επόμενες ημέρες, έως και αρχές Φεβρουαρίου λήγουν οι συμβάσεις των υπαλλήλων γενικών καθηκόντων που συνεπικουρούν σημαντικά και στο έργο της καθαριότητας. Παρά την εξέλιξη αυτή, δεν έχει προσδιοριστεί το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της νέας προκήρυξης, με αποτέλεσμα να είναι ορατός ο κίνδυνος να μειωθεί περισσότερο το βοηθητικό προσωπικό στα σχολεία.


Επιπρόσθετα, για τα αναγκαία τεστ σε μαθητές σε περίπτωση κρούσματος σύμφωνα με το πρωτόκολλο, δεν έχει εξασφαλιστεί η κάλυψή τους από Δημόσια δομή στην περιοχή του δήμου, καθώς το ΠΕΔΥ Χολαργού καλύπτει περιστατικά μόνο τις ώρες 7.30 π.μ.-1.30 μμ, λόγω της υποστελέχωσής του σε προσωπικό.


Στην ασφυκτική κατάσταση που διαμορφώνεται, προστίθεται το κόστος των μασκών, που σε συνδυασμό με τις ανατιμήσεις βασικών προϊόντων και τη διεξαγωγή μοριακών τεστ επί πληρωμή, επιβαρύνουν τον οικογενειακό προϋπολογισμό.


Σε αυτές τις συνθήκες και ενώ μπαίνουμε στο νέο χρόνο, εξακολουθούν να υπάρχουν κενά σε εκπαιδευτικούς βασικών μαθημάτων, ειδικοτήτων, παράλληλης στήριξης, γεγονός που επιτείνει τις επιπτώσεις του περσινού εγκλεισμού, μεγαλώνει τα μορφωτικά κενά, τις επιπτώσεις της κατάστασης στην ψυχοκοινωνική ανάπτυξη των μαθητών, σε συνδυασμό με το επιπρόσθετο άγχος για τους μαθητές του Λυκείου, λόγω της Τράπεζας Θεμάτων και της Ελάχιστης Βάσης εισαγωγής που μετατρέπουν το σχολείο σε εξεταστικό κέντρο.


Ταυτόχρονα φαίνεται να μην έχουν αξιοποιηθεί όλες οι δυνατότητες ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία ανέγερσης νέων σχολικών κτηρίων στο Δήμο μας, καθώς και ένας σωστός σχεδιασμός της χωροταξικής κατανομής της Α΄τάξης Δημοτικού για το έτος ΄22-΄23 ώστε να εξασφαλιστεί η μείωση του αριθμού μαθητών ανά τμήμα.


Για όλα τα παραπάνω ζητήματα με το παρόν υπόμνημα, απευθυνόμαστε σε κάθε αρμόδιο. Στην Πολιτεία και τα αρμόδια Υπουργεία Παιδείας, Υγείας, Εσωτερικών, Εργασίας, στην Περιφέρεια και το Δήμο, εκφράζοντας την ειλικρινή ανησυχία μας και διεκδικούμε:


  • Να εγκριθεί έκτακτο κονδύλι για την πρόσληψη επιπλέον καθαριστών στα σχολεία και ειδικών συνεργείων για την τακτική απολύμανση μετά τη λήξη του σχολικού ωραρίου.


  • Να παραταθούν οι συμβάσεις όλων των υπαλλήλων γενικών καθηκόντων, τουλάχιστον μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία της νέας προκήρυξης. Παράλληλα να εξασφαλιστούν υπάλληλοι σε σχολεία που αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν, μέχρι να επιλυθεί μόνιμα και οριστικά το πρόβλημα του προσωπικού καθαριότητας και του βοηθητικού προσωπικού στα σχολεία από τα αρμόδια Υπουργεία.


  • Να στελεχωθεί κατάλληλα το ΠΕΔΥ Χολαργού με όλο το απαραίτητο προσωπικό, ώστε να μπορεί να εξυπηρετεί τις ανάγκες για δωρεάν τεστ (rapid και μοριακά) σε όλη τη σχολική κοινότητα, για όλη τη διάρκεια της ημέρας 


  • Να οργανωθεί καμπάνια εμβολιασμού επιστημονικά τεκμηριωμένη μέσα στα σχολεία με ευθύνη του Υπουργείου Υγείας.


  • Σε περίπτωση κρούσματος να εξασφαλιστούν δωρεάν και επαναλαμβανόμενα τεστ με παρουσία κινητών μονάδων του ΕΟΔΥ στα σχολεία.


  • Να διατεθούν δωρεάν μάσκες υψηλής προστασίας (όπως συνιστάται σε χώρους με συνωστισμό) στα σχολεία για όλους τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς και το βοηθητικό προσωπικό.


  • Άμεσο σχεδιασμό ώστε να δρομολογηθεί αποσυμφόρηση με μείωση μαθητών ανά τμήμα και προσλήψεις εκπαιδευτικού προσωπικού.


Θεωρούμε ότι όλα τα παραπάνω μπορούν να επιτευχθούν εφόσον η υγεία των παιδιών μας και ολόκληρης της σχολικής κοινότητας, τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών μας, αντιμετωπιστούν ως αναφαίρετα και ύψιστα αγαθά και όχι ως κόστος.


Δελτίο Τύπου σχετική με την ανυπαρξία ενεργών ΥΔΕ στα σχολεία του Δήμου

Δυστυχώς αυτό που υποστήριζε εδώ και πάνω από ένα χρόνο η Ένωση Γονέων και οι Σύλλογοι, επιβεβαιώνεται περίτρανα με τις σπασμωδικές κινήσεις...