11 Σεπτεμβρίου 2020

Κοινή ανακοίνωση Α – Γ ΕΛΜΕ με Ενώσεις Γονέων για το άνοιγμα των σχολείων

 


Κοινή ανακοίνωση Α – Γ ΕΛΜΕ με ενώσεις γονέων για το άνοιγμα των σχολείων

 

Μετά από κάλεσμα του Δ.Σ. της Α – Γ ΕΛΜΕ Β Αθήνας προς τις ενώσεις γονέων των έξι δήμων της αρμοδιότητας του (Παπάγου – Χολαργού, Αγίας Παρασκευής, Χαλανδρίου, Βριλησσίων, Μελισσίων – Πεντέλης, Φιλοθέης – Ψυχικού), προς τους συλλόγους γονέων της περιοχής, προς τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Περικλής», καθώς και προς όλους τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς, η συνάντηση πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 9/9/2020 στο 1ο ΓΕΛ Αγίας Παρασκευής με την παρουσία εκπροσώπων τεσσάρων Ενώσεων Γονέων (Παπάγου – Χολαργού, Αγίας Παρασκευής, Χαλανδρίου, Βριλησσίων), έξι συλλόγων γονέων (1ου και 2ου Γυμνασίου Χολαργού, 1ου ΓΕΛ Χολαργού, 1ου ΓΕΛ Παπάγου, 1ου ΓΕΛ Αγίας Παρασκευής, 2ου Δημοτικού Χολαργού) καθώς και άλλων γονέων και εκπαιδευτικών.

Στη συζήτηση που ακολούθησε για το άνοιγμα των σχολείων εν μέσω πανδημίας συζητήθηκαν μια σειρά από θέματα που αφορούν άμεσα γονείς, εκπαιδευτικούς και μαθητές.

 

Στο πλαίσιο αυτό εκφράζουμε την αγανάκτηση μας:

 

·         * για την αύξηση του ανώτατου ορίου των μαθητών στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση από 22 σε 25 μέσω νομοθετικής ρύθμισης που ψηφίστηκε εν καιρώ πανδημίας,

·       *για τον αριθμό των καθαριστών που δεν επαρκεί για τις ανάγκες του σχολαστικού καθαρισμού, τη συνέχιση του καθεστώτος με συμβάσεις εργασίας και όχι τη μονιμοποίησή τους, για την απαράδεκτη καθυστέρηση στις προσλήψεις προσωπικού καθαρισμού. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι στην Αγία Παρασκευή σύμφωνα με δήλωση της δημοτικής αρχής οι ανάγκες καθαριότητας των σχολείων αναμένεται να καλυφθούν την Τρίτη 15 ή την Τετάρτη 16 Σεπτέμβρη,

·         για την μη κάλυψη των 20.000 πάγιων κενών θέσεων εκπαιδευτικών σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση,

 

και ζητάμε από κοινού:

 

1.     να συνεδριάσουν άμεσα τα σχολικά συμβούλια σε όλες τις σχολικές μονάδες ώστε να ελεγχθεί εάν τηρούνται τα υγειονομικά πρωτόκολλα και να αποφασιστούν από εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές οι περαιτέρω ενέργειες τους.

2.     τα αρμόδια όργανα των σχολικών μονάδων (σύλλογος εκπαιδευτικών, σχολικό συμβούλιο) να στείλουν τα αιτήματά τους στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης και να ζητούν την άμεση υλοποίησή τους (μπορείτε να δείτε το συνημμένο παράδειγμα του αιτήματος του συλλόγου διδασκόντων του 2ου ΓΕΛ Χολαργού). Να κοινοποιηθούν τα αιτήματα αυτά στην τοπική ένωση Γονέων και στην ΕΛΜΕ.

3.     για όλα τα μέλη της σχολικής κοινότητας δωρεάν τεστ στην αρχή της σχολικής χρονιάς και επαναλαμβανόμενα σε τακτά χρονικά διαστήματα.

4.     πρόσληψη επαρκούς και μόνιμου προσωπικού καθαριότητας ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες και της πρωινής βάρδιας. Η απρόσκοπτη λειτουργία των σχολικών μονάδων εξαρτάται άμεσα από την αυξημένη παρουσία τους. Οι προσλήψεις που ανέρχονται στον περσινό αριθμό δεν επαρκούν.

5.     σχολιατρική υπηρεσία. Σε κάθε σχολικό κτίριο να υπάρχει ιατρικό προσωπικό για να ελέγχει (π.χ. θερμομέτρηση των εκπαιδευτικών και των μαθητών) και να λαμβάνει έγκαιρα αποφάσεις σε περίπτωση ύποπτου κρούσματος.

6.     να γίνουν όλες οι αναγκαίες προσπάθειες ώστε να αυξηθούν οι αποστάσεις ανάμεσα στους μαθητές με βάση και τις οδηγίες που είχαν δοθεί κατά το άνοιγμα των σχολείων το Μάιο, μέσω της μείωσης του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα. Κοινός στόχος είναι οι 15 μαθητές ανά τμήμα κατ’ ανώτατο όριο.

7.     Την πρόσληψη επαρκούς και μόνιμου διδακτικού προσωπικού για την κάλυψη των αναγκών,πάγιων και εκτάκτων. Λέμε όχι σε προσλήψεις εκπαιδευτικού προσωπικού τρίμηνης διαρκείαςγιατί δημιουργούν πέρα από δυσεπίλυτα εργασιακά προβλήματακαι σοβαρά παιδαγωγικά και εκπαιδευτικά προβλήματα στους ίδιους τους μαθητές.

8.     τα υγειονομικά πρωτόκολλα σε περίπτωση κρουσμάτων να τηρηθούν απαρέγκλιτα.

9.     έμπρακτη στήριξη της υποχρεωτικής δια ζώσης εκπαίδευσης που είναι παιδαγωγικά αναντικατάστατη. Εφαρμογή της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης μόνο κατ’ εξαίρεση και για τους εκπαιδευτικούς και μαθητές που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. Εξασφάλιση με ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας όλων των απαραίτητων τεχνικών μέσων για τη διεξαγωγή της, καθώς και της κατάλληλης επιμόρφωσης για στους εκπαιδευτικούς.

10.                        Να μην εφαρμοστεί η απευθείας μετάδοση των μαθημάτων στην οποία σύσσωμη η εκπαιδευτική κοινότητα έχει αντιταχθεί και εμποδίσει την εφαρμογή της στην πράξη, και που δημιουργεί περισσότερα και εντονότερα προβλήματα από αυτά που διατείνονται κάποιοι ότι λύνει. Εδώ να υπενθυμίσουμε ότι η ΑΔΕΔΥ καλύπτει τους εκπαιδευτικούς συνδικαλιστικά με απεργία – αποχή από αυτήν την διαδικασία.Να καταργηθεί η σχετική νομοθετική διάταξη.

11.                        να εξασφαλιστεί μέσω του προγράμματος των σχολικών γευμάτων με ευθύνη του κράτους, η σίτιση για όλα τα παιδιά της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

12.                        όλα τα βιβλία να πάνε έγκαιρα σε όλες τις σχολικές μονάδες ώστε να μην επαναληφθεί το περσινό ατόπημα της διδασκαλίας πανελλαδικώς εξεταζόμενων μαθημάτων χωρίς να έχουν οι μαθητές τα αντίστοιχα σχολικά βιβλία, ακόμα και την ώρα των Πανελλαδικών Εξετάσεων.

 

Καλούμε τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς, σε περίπτωση που δεν εφαρμοστούν ούτε τα όποια μέτρα έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση για τη μείωση του κινδύνου διασποράς του κορονοϊού, να βρίσκονται σε ετοιμότητα, να μην επιτρέψουν στα παιδιά να μπουν στα σχολεία και να προχωρήσουν σε διαμαρτυρίες στους κατά τόπους αρμόδιους φορείς (Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, Δήμοι).

 

Η Υγεία και η Ζωή όλων των μελών της σχολικής κοινότητας καθώς και των οικείων τους πρέπει να προστατευθεί με κάθε πρόσφορο μέσο.

 

 

Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ

Τα Δ.Σ. των Ενώσεων Γονέων: Παπάγου – Χολαργού, Αγίας Παρασκευής, Χαλανδρίου, Βριλησσίων.

 

Δελτίο Τύπου σχετική με την ανυπαρξία ενεργών ΥΔΕ στα σχολεία του Δήμου

Δυστυχώς αυτό που υποστήριζε εδώ και πάνω από ένα χρόνο η Ένωση Γονέων και οι Σύλλογοι, επιβεβαιώνεται περίτρανα με τις σπασμωδικές κινήσεις...