10 Ιανουαρίου 2021

ΑΝΥΠΑΡΞΙΑ ΜΕΤΡΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΗΛΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

 



Σε αναμονή του ανοίγματος των σχολείων της Πρωτοβάθμιας, την Δευτέρα 11/1/2021, και τη διατήρηση κλειστών των σχολείων της Δευτεροβάθμιας (άγνωστο έως πότε), μετά από σχετική απόφαση του Υπουργείου Παιδείας, νιώθουμε ότι πρέπει να ειπωθούν κάποια πράγματα. 

Εν μέσω μιας πραγματικά δυσχερούς κατάστασης που έχει δημιουργηθεί εξαιτίας της πανδημίας του covid 19, το κλείσιμο των σχολείων και η χρήση της τηλεκπαίδευσης, έχει ανοίξει πολλές συζητήσεις. Ένα από τα ερωτήματα που συχνά έχουν απευθυνθεί με παραλήπτες τους γονείς είναι «τι θέλετε εσείς οι γονείς επιτέλους; κλειστά ή ανοιχτά σχολεία;” Για να απαντηθεί αυτό το ερώτημα πρέπει να μπει μια σειρά στην σκέψη όλων μας. 

Δέκα μήνες μετά την εμφάνιση της πανδημίας στην χώρα μας, η πολιτεία δεν έχει κάνει κανένα ουσιαστικό βήμα για να εξασφαλίσει την προστασία των μαθητών από τον covid 19. Δέκα μήνες μετά, το άνοιγμα των σχολείων γίνεται με δόσεις, πρώτα με το άνοιγμα της πρωτοβάθμιας χωρίς σοβαρό σχεδιασμό, με συνωστισμό μαθητών μέσα στις σχολικές αίθουσες, αδυναμία εφαρμογής των πρωτοκόλλων για τον καθαρισμό και την υγιεινή, έλλειψη προστατευτικών μέσων και μη εξασφάλιση δωρεάν test για τα μέλη της σχολικής κοινότητας σε περίπτωση ύπαρξης κρούσματος. Αυτές οι συνθήκες θα οδηγήσουν με μαθηματική ακρίβεια και πάλι στο κλείσιμο των σχολικών μονάδων, με τα σημάδια του 3ου κύματος της πανδημίας δυστυχώς να είναι ήδη ορατά. 

Εξετάζοντας τις εναλλακτικές δυνατότητες, είναι κοινώς αποδεκτό ότι η τηλεκπαίδευση δεν μπορεί να λειτουργήσει και να αποδώσει με τον ίδιο τρόπο που λειτουργεί η δια ζώσης εκπαίδευση και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να την υποκαταστήσει. Επιπλέον, τα στοιχεία αποδεικνύουν ξεκάθαρα ότι υπάρχει ένας αριθμός μαθητών που δεν μπορεί να παρακολουθήσει μέσω τηλεκπαίδευσης λόγω έλλειψης του απαραίτητου εξοπλισμού. 

 Η ανάγκη για κάλυψη ΟΛΩΝ των μαθητών με τον απαραίτητο εξοπλισμό μόλις τελευταία άρχισε να συζητιέται, με όρους που από ότι φαίνεται δεν θα εξασφαλίσουν το ζητούμενο. 

Τέλος, θεωρούμε αυτονόητο το ότι αλλάζοντας τον τρόπο εκπαίδευσης, είναι αναγκαίο να προσδιοριστούν αλλαγές και στον ρυθμό που αυτή προχωρά, στην ύλη που δύναται να καλυφθεί, αλλά και στον τρόπο αξιολόγησης μαθητών, καθώς και στη μέριμνα ολόπλευρης στήριξης των μαθητών παιδαγωγικά, μαθησιακά, ψυχολογικά. 

Δέκα μήνες μετά την εμφάνιση της πανδημίας στην χώρα μας, η πολιτεία όχι μόνο δεν έχει προχωρήσει σε καμιά προσαρμογή των στοιχείων της τηλεκπαίδευσης, αλλά τουναντίον, το Υπουργείο ανακοινώνει ότι όλα κυλούν «κανονικά», ενώ παράλληλα προχωρά, εν μέσω της σχολικής χρονιάς, σε αλλαγές που αφορούν στην εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και στην μείωση των εισακτέων, αλλά και στη χρήση Τράπεζας θεμάτων για την Α Λυκείου!. Η απάντηση λοιπόν στο τι θέλουμε εμείς οι γονείς γίνεται μάλλον ξεκάθαρη. 

Θέλουμε ανοιχτά σχολεία γιατί πιστεύουμε ότι υπάρχουν όλες οι δυνατότητες να εξασφαλιστούν οι όροι και οι προϋποθέσεις για την ασφαλή λειτουργία τους.

 Άλλωστε από τις αρχές του καλοκαιριού διαμορφώθηκαν συγκεκριμένα αιτήματα από όλους τους φορείς της σχολικής κοινότητας (γονείς, εκπαιδευτικούς και μαθητές) που περιλάμβαναν προτάσεις για ένα όσο το δυνατόν ασφαλέστερο άνοιγμα. Όμως κανένα από αυτά τα αιτήματα δεν υλοποιήθηκε, γιατί ευθαρσώς θεωρήθηκαν ως κόστος από τους αρμοδίους. 

 Στις 11/1/2021 το Υπουργείο ξανανοίγει τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας. Με το ίδιο πλαίσιο που λειτούργησαν και πριν κλείσουν. Χωρίς την παραμικρή αλλαγή! Με μια διαφορά: σύμφωνα με τους ειδικούς, η πανδημία βρίσκεται σε επιθετικότερο στάδιο. 

Την ώρα που κάποιοι από εμάς, τους γονείς, έχουμε βρεθεί χωρίς εργασία ή με τις εργασίες μας σε αναγκαστική αναστολή, την ώρα που εκτός από το άγχος της πανδημίας έχουμε να αντιμετωπίσουμε θέμα βιοπορισμού, την ώρα που σφίγγουμε τα δόντια αποδεχόμενοι την ατομική μας ευθύνη και τον εγκλεισμό με την ελπίδα ότι με αυτόν τον τρόπο θα κρατήσουμε σε ασφάλεια τα παιδιά μας και θα προστατεύσουμε την υγεία τους, την ίδια ώρα το Υπουργείο χωρίς κανένα ουσιαστικό προγραμματισμό ανοίγει τα σχολεία, εκθέτωντας μοιραία, όλα τα μέλη της σχολικής κοινότητας (και κατ’ επέκταση όλους μας) σε κίνδυνο. 

Για τους λόγους αυτούς, συμμετέχουμε στις κινητοποιήσεις της Ομοσπονδίας Γονέων και των εκπαιδευτικών, στηρίζοντας τα αιτήματα που από κοινού όλο αυτό το διάστημα έχει διατυπώσει και προβάλει το σύνολο της σχολικής κοινότητας. 

Στην παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Παιδείας την Πέμπτη 14 Γενάρη στις 2 μ.μ.. 

Σε Κινητοποίηση στο Υπουργείο Υγείας την Παρασκευή 15/1, στις 2 μ.μ..

και καλούμε τους Συλλόγους Γονέων και όλους τους γονείς, να σταθούν μαζί, απέναντι στην κοροϊδία του Υπουργείου Παιδείας, διεκδικώντας όσα είναι απαραίτητα για την ασφάλεια και την μόρφωση των παιδιών μας! 

ΕΝΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ ΠΑΠΑΓΟΥ-ΧΟΛΑΡΓΟΥ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2021

​ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΓΟΝΕΩΝ ΠΑΠΑΓΟΥ - ΧΟΛΑΡΓΟΥ ΓΙΑ ΤΟ​ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΙΔΡΥΣΗΣ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ

Η Ένωση Γονέων Παπάγου Χολαργού στηρίζει τον αγώνα των μαθητών και των   φοιτητών ενάντια στο νομοσχέδιο που θέλει να καταθέσει η κυβέρνηση ...