03 Φεβρουαρίου 2021

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΑΙΘΟΥΣΩΝ ΣΤΟ ΠΟΛΩΝΙΚΟ

 


Σε συνέχεια των ερωτημάτων που είχαμε θέσει σαν Ένωση Γονέων για το θέμα χρήσης αιθουσών του κτιρίου που μισθώνει ο δήμος επί της οδού Ναυαρίνου, από μεγάλο αριθμό μαθητών του Πολωνικού (πάνω από 200), ήρθε η συζήτηση στο πλαίσιο του Δημοτικού Συμβουλίου με θέμα «Παραχώρηση αιθουσών του σχολικού κτιρίου επί της οδού Ναυαρίνου 19 της Δημοτικής Κοινότητας Χολαργού, στο Πολωνικό Σχολείο «Ζίγκμουντ Μινέικο». 

Αναπάντητα έμειναν τα ερωτήματα που αφορούν στις συνθήκες χρήσης των αιθουσών του 1ου ορόφου από το Πολωνικό για όσο διάστημα λειτουργούσαν τα σχολεία (Σεπτέμβριο-Οκτώβριο 2020), με την δημοτική αρχή να επιμένει στην δήλωσή της περί άγνοιας και να μην προσθέτει καμιά πληροφορία σχετικά με το αν και από ποιόν ζητήθηκε ο «λόγος» όταν υπήρξε η σχετική ενημέρωση. Καμία σκέψη δεν υπήρξε για έλεγχο απέναντι στην αυθαίρετη χρήση του χώρου από τρίτο. Επιπλέον ερωτήματα δημιουργήθηκαν από την μισθωτήρια σύμβαση που λάβαμε ώρες πριν την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου (π.χ. δεν αναφέρεται δυνατότητα χρήσης του χώρου για στέγαση Δημοτικού Σχολείου, όπως το νεοϊδρυθέν 6ο Δημοτικό Χολαργού), ενώ θεωρούμε τις απαντήσεις (όπου δόθηκαν), μη ικανοποιητικές. 

Η βασική επιχειρηματολογία των εκπροσώπων της δημοτικής αρχής κινήθηκε απολειστικά στην επίκλιση του ανθρωπιστικού συναισθήματος και της αλληλεγγύης απέναντι στους πολωνούς μαθητές. Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκε και μερίδα δημοτικών συμβούλων της αντιπολίτευσης. Η χρήση της συγκεκριμένης επιχειρηματολογίας εξαντλήθηκε σε μια προφανή προσπάθεια να μεταφερθεί το ειδικό βάρος της υπόθεσης στην καταγωγή των μαθητών και όχι στο ποιός και με ποιόν τρόπο κινήθηκε αυθαίρετα, καταπατώντας σχολικές αίθουσες που μισθώνονται από τον δήμο. Η Ένωση Γονέων τόνισε ότι προφανώς το πρόβλημα δεν είναι η χρήση των σχολικών αιθουσών από μαθητές, είτε είναι Πολωνοί, είτε Κινέζοι, είτε Έλληνες, αλλά η χρήση των αιθουσών για την οποία δεν τηρήθηκε η νόμιμη διαδικασία και όπως προκύπτει από τις δηλώσεις της δημοτικής αρχής δεν είχε υπάρξει ούτε καν προφορική ενημέρωση. 

Η συζήτηση φανέρωσε την έλλειψη σοβαρής και ουσιαστικής ενημέρωσης μεγάλης μερίδας δημοτικών συμβούλων, ενώ προβλήθηκε η θετική για την παραχώρηση γνωμοδοτική απόφαση της Πρωτοβάθμιας Σχολικής Επιτροπής και υποβιβάστηκε η αρνητική γνωμοδοτική απόφαση της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας. 

 Η Ένωση Γονέων έκλεισε την τοποθέτησή της δηλώνοντας ότι είναι κάθετα αρνητική για όλες τις παραχωρήσεις κλειστών σχολικών χώρων για όσο καιρό διαρκεί η πανδημία, ως ελάχιστο μέτρο ελέγχου της διασποράς του ιού και προστασίας των μελών της σχολικής κοινότητας (μαθητών, εκπαιδευτικών και εργαζομένων στους σχολικούς χώρους).

 Παρόλα αυτά το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε κατά πλειοψηφία την παραχώρηση των σχολικών αιθουσών όπως ορίζει το θέμα της Ημερήσιας Διάταξης. 

Παρά το αποτέλεσμα θεωρούμε ότι η δημοτική αρχή οφείλει να ερευνήσει το πως και με ποιόν τρόπο χρησιμοποιήθηκαν οι αίθουσες από τον Σεπτέμβριο μέχρι και το κλείσιμο των σχολείων και να ενημερώσει σχετικά την σχολική κοινότητα, ενώ θεωρούμε αυτονόητο πως θα ζητήσει να λάβει και για το διάστημα της αυθαίρετης χρήσης των αιθουσών τα ποσά που αντιστοιχούν στην χρήση ρεύματος, νερού κ.λ.π. .

 Ένωση Γονέων Παπάγου Χολαργού 

Φεβρουάριος 2021

​ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΓΟΝΕΩΝ ΠΑΠΑΓΟΥ - ΧΟΛΑΡΓΟΥ ΓΙΑ ΤΟ​ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΙΔΡΥΣΗΣ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ

Η Ένωση Γονέων Παπάγου Χολαργού στηρίζει τον αγώνα των μαθητών και των   φοιτητών ενάντια στο νομοσχέδιο που θέλει να καταθέσει η κυβέρνηση ...