19 Ιανουαρίου 2023

Εξασφάλιση επαρκούς χρηματοδότησης των Σχολικών Επιτροπών για την απρόσκοπτη λειτουργία των σχολείων

 Προς

  • Δήμαρχο Παπάγου- Χολαργού κ. Αποστολόπουλο
  • Αντιδήμαρχο Παιδείας Παπάγου- Χολαργού κ. Τράκα
  • Αντιδήμαρχο Οικονομικών κ. Κουκή
  • Πρόεδρο Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, κα. Γκούμα
  • Πρόεδρο Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, κα. Σουρανή
Κοινοποίηση
  • Αντιπροσώπους και ΔΣ Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων του Δήμου Παπάγου-Χολαργού
  • Ομοσπονδία Γονέων Περιφέρειας Αττικής
  • Διευθύνσεις σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του
  • Δήμου Παπάγου- Χολαργού
  • Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Περικλής»
  • Α- Γ ΕΛΜΕ
Θέμα: «Εξασφάλιση επαρκούς χρηματοδότησης των Σχολικών Επιτροπών για την απρόσκοπτη λειτουργία των σχολείων»

Κυρίες και κύριοι

Θεωρούμε δεδομένο ότι έχει πέσει στην αντίληψή σας το απαράδεκτο περιστατικό που έχει δει το φως της δημοσιότητας από χθες 18/1/23, με τη διακοπή ρεύματος από τον ΔΕΔΔΗΕ στο 7 ο Δημοτικό Σχολείο Άρτας, και μάλιστα εν ώρα λειτουργίας του με αποτέλεσμα οι 300 περίπου μαθητές, οι
εκπαιδευτικοί και το βοηθητικό προσωπικό του σχολείου να μείνουν για ώρες χωρίς ρεύμα (με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη λειτουργία του σχολείου και την ασφάλειά τους). Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ, τα οποία δεν έχουν διαψευστεί, η διακοπή ρεύματος έγινε καθώς η χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών για τα έξοδα λειτουργίας των σχολικών μονάδων από τον οικείο δήμο έχει περικοπεί περίπου στο 1/3, με αποτέλεσμα να είναι πολλά τα σχολεία που αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, φτάνοντας ακόμα και στο απαράδεκτο περιστατικό της διακοπής ρεύματος!

Επίσης, σύμφωνα με τα ρεπορτάζ, η αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης στο εν λόγω σχολείο έγινε περίπου 3 ώρες μετά, ενώ στο ενδιάμεσο υπήρξε πληρωμή των οφειλών. Την ίδια στιγμή πληθαίνουν οι πληροφορίες για προειδοποιήσεις διακοπής ρεύματος σε σχολεία και άλλων περιοχών, όπως σε σχολεία του Πειραιά, του Κερατσινίου- Δραπετσώνας, των Γρεβενών κ.ά.

Σχετικά πρόσφατη είναι η εμπειρία διακοπής της παροχής φυσικού αερίου σε σχολεία του Δήμου μας το Δεκέμβριο του 2019, λόγω μη πληρωμής της εταιρείας παροχής από το Δήμο. 

Ως Ένωση Γονέων, από το καλοκαίρι κιόλας με συνεχείς συναντήσεις με τους αρμόδιους του Δήμου, επισημάναμε τον κίνδυνο λόγω των μεγάλων ανατιμήσεων στους λογαριασμούς της ενέργειας. Ταυτόχρονα, καταθέσαμε σχετικό ψήφισμα στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου της 16 ης /11/2022 και 7 ης /12/2022, και παρατηρώντας τα μειωμένα κονδύλια που προβλέπονται στον προϋπολογισμό του Δήμου για το έτος 2023 όσον αφορά τη χρηματοδότηση των Σχολικών Επιτροπών (από 260.985€ το 2022 συν 70.000 έκτακτη επιχορήγηση το ίδιο έτος, σε 232.760 € για το 2023) 
και όχι στα κονδύλια γενικά και αόριστα για την Παιδεία, ζητήσαμε συγκεκριμένη δέσμευση για την κάλυψη του συνόλου των αναγκών χρηματοδότησης των Σχολικών Επιτροπών για να ανταποκριθούν στα αυξημένα λειτουργικά έξοδα των σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου.

Για το λόγο αυτό καταθέσαμε ψήφισμα προς το Δημοτικό Συμβούλιο, το οποίο δεν έγινε δεκτό από την πλειοψηφία της Δημοτικής Αρχής, παρά τις προφορικές δεσμεύσεις ότι θα καλυφθούν τα έξοδα των Σχολικών Επιτροπών, ακόμα και με έκτακτη επιχορήγηση. Υπενθυμίζουμε ότι στο ψήφισμά μας αναφέραμε: «Ο Δήμος Παπάγου- Χολαργού δεσμεύεται ότι θα εξασφαλίσει τα αναγκαία κονδύλια για  την απρόσκοπτη λειτουργία των σχολείων από τις ανατιμήσεις σε λογαριασμούς ενέργειας και αναλώσιμα είδη, χωρίς καμία περικοπή σε ώρες ή μέρες λειτουργίας της θέρμανσης των σχολείων ή σε θερμοκρασία σε σχέση με την περσινή χρονιά, καθώς και αναλώσιμων ειδών, χωρίς καμία επιβάρυνση των γονέων και των ταμείων των Σχολικών Κοινοτήτων. Θα προβεί, επίσης, στις αναγκαίες ενέργειες προς την Πολιτεία ώστε να αυξηθεί η χρηματοδότηση στο Δήμο και να εξασφαλιστούν τα απαραίτητα κονδύλια για την εύρυθμη λειτουργία των Σχολικών Επιτροπών».

Αντ’ αυτού, η Δημοτική Αρχή κατέθεσε άλλο ψήφισμα, το οποίο δεν τη δεσμεύει να αναλάβει την ευθύνη της ώστε να εξασφαλίσει την απαραίτητη χρηματοδότηση των Σχολικών Επιτροπών με κάθε τρόπο, ούτε τη δεσμεύει για τους τρόπους με τους οποίους θα ασκήσει πίεση προς τα αρμόδια Υπουργεία και την Πολιτεία, όπως αναφέρει.


Με βάση
  • Τα απαράδεκτα περιστατικά που παρατηρούνται σε σχολεία με διακοπές ρεύματος ή προειδοποιήσεις διακοπών
  • Τη μη αποδοχή εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής του ψηφίσματός μας.
  • Το γεγονός ότι αυτό το διάστημα έχουν αρχίσει να αποστέλλονται οι λογαριασμοί ρεύματος και φυσικού αερίου για τις καταναλώσεις των σχολείων 
Ζητάμε να μας ενημερώσετε άμεσα και εγγράφως για τα εξής:
  1. Ποιο είναι το ποσό των λογαριασμών ρεύματος και φυσικού αερίου για κάθε σχολείο (Νηπιαγωγείο- Δημοτικό- Γυμνάσιο- Λύκειο), για κάθε μήνα του 2022 και τον Ιανουάριο 2023.
  2. Επαρκούν τα ποσά χρηματοδότησης των Σχολικών Επιτροπών για το τελευταίο τετράμηνο του 2022 να καλύψουν τους λογαριασμούς, χωρίς να γίνει καμία περικοπή στη χρηματοδότηση άλλων λειτουργικών αναγκών των σχολείων; Αν όχι, πως σκοπεύετε αυτά να καλυφθούν;
  3. Επαρκούν τα ποσά χρηματοδότησης των Σχολικών Επιτροπών που προϋπολογίστηκαν για το 2023 να καλύψουν τους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου, χωρίς να γίνει καμία περικοπή στη χρηματοδότηση άλλων λειτουργικών αναγκών των σχολείων; Αν όχι, πως σκοπεύετε αυτά να καλυφθούν;
Παρακαλούμε για τις άμεσες απαντήσεις σας.

Με εκτίμηση
Το ΔΣ της Ένωσης Γονέων Παπάγου- Χολαργού

Δελτίο Τύπου σχετική με την ανυπαρξία ενεργών ΥΔΕ στα σχολεία του Δήμου

Δυστυχώς αυτό που υποστήριζε εδώ και πάνω από ένα χρόνο η Ένωση Γονέων και οι Σύλλογοι, επιβεβαιώνεται περίτρανα με τις σπασμωδικές κινήσεις...