17 Απριλίου 2024

Δελτίο Τύπου σχετική με την ανυπαρξία ενεργών ΥΔΕ στα σχολεία του Δήμου

Δυστυχώς αυτό που υποστήριζε εδώ και πάνω από ένα χρόνο η Ένωση Γονέων και οι Σύλλογοι, επιβεβαιώνεται περίτρανα με τις σπασμωδικές κινήσεις και τις ανακοινώσεις της Δημοτικής Αρχής. Μετά από πάνω από ένα χρόνο λοιπόν, μερικές αναπάντητες επιστολές, παιχνίδι με τις λέξεις και κάνοντας μας γαϊτανάκι στις διάφορες υπηρεσίες και επιτροπές του Δήμου, έρχεται στην επιφάνεια η πραγματικότητα.

Η συντριπτική πλειοψηφία των σχολείων του Δήμου λειτουργεί χωρίς κανένα πιστοποιητικό Ηλεκτρολογικής Εγκατάστασης.

Χωρίς να έχουμε πρόσβαση στα στοιχεία, μέρα με τη μέρα ανακαλύπτουμε όλο και περισσότερα σχολεία που όχι απλά δεν έχουν ενεργή ΥΔΕ, αλλά και η τελευταία έχει λήξει εδώ και πολλά χρόνια. Εκτός του 1ου Δημοτικού Χολαργού που η ΥΔΕ του είναι ληγμένη από το 1984, στα υπόλοιπα σχολεία που καταφέραμε να βρούμε στοιχεία έχουμε:

  • 1ο Δημοτικό Παπάγου -  ληγμένη ΥΔΕ από 1/1/1984
  • 1ο Νηπιαγωγείο Παπάγου -  ληγμένη ΥΔΕ από 4/12/2010
  • 2ο Νηπιαγωγείο Παπάγου (κεντρικό κτήριο οδού Αργυροκάστρου) -  ληγμένη ΥΔΕ από 26/1/2007
  • 2ο Νηπιαγωγείο Παπάγου (παράρτημα οδού Μπλέσσα) -  ληγμένη ΥΔΕ από 4/9/2009
  • 3ο Νηπιαγωγείο Παπάγου -  ληγμένη ΥΔΕ από 14/9/2019
  • 1ο Νηπιαγωγείο Χολαργού -  ληγμένη ΥΔΕ από 8/10/2020
  • 6ο  Δημοτικό  Χολαργού -  ληγμένη ΥΔΕ από 4/2/2007
Επιπλέον, το 1ο Λύκειο Χολαργού παραλήφθηκε ενεργειακά αναβαθμισμένο στις 31/1/2022, χωρίς ΥΔΕ. Σύμφωνα μάλιστα με προφορική τοποθέτηση της προέδρου της σχολικής επιτροπής β'βάθμιας, κανένα Γυμνάσιο ή Λύκειο του Δήμου δεν έχει ενεργή ΥΔΕ.

Μετά από τουλάχιστον 3 επιστολές μας (ΑΡ.ΠΡΩΤ.4103/21 Φεβρουαρίου 2023, ΑΡ.ΠΡΩΤ.10854/15 Μαίου 2023, ΑΡ ΠΡΩΤ 7777  3/4/2024) και υπενθυμίσεις, λάβαμε μόνο αόριστες απαντήσεις για το πόσο καλά συντηρούνται τα σχολεία μας. Στις επίσημες απαντήσεις και ανακοινώσεις του Δήμου αφήνεται να εννοηθεί ότι οι ΥΔΕ είναι μία ασήμαντη λεπτομέρεια, μπροστά στο θεσπέσιο έργο που γίνεται στα σχολεία μας.
Όμως:
  1. Η υποχρεωτικότητα της ΥΔΕ ορίζεται με νόμο από τη δεκαετία του '60 που επικαιροποιήθηκε στη δεκαετία του 2000, χωρίς να αλλάξει κάτι στην υποχρεωτικότητα έκδοσής της.
  2. Παρότι στις ανακοινώσεις της η Δημοτική Αρχή υποβίβαζε τη σπουδαιότητα της ΥΔΕ, εκτός Ημερησίας Διάταξης στη συνεδρίαση της Σχολικής επιτροπής α'βάθμιας και εντός στην αντίστοιχη της β'βάθμιας ενέταξε και ενέκρινε κονδύλι για άμεση έκδοση, ως όφειλε. 
  3. Όσες φορές η Ένωση Γονέων ζήτησε από τη Δημοτική Αρχή να διεκδικήσουν μαζί περισσότερα από αυτά που ορίζονται στο νομοθετικό πλαίσιο και τις αποφάσεις της πολιτείας (πχ στη χρηματοδότηση, στην καθαριότητα, στις συμβάσεις τον υπαλλήλων γενικών καθηκόντων), πάντα εισέπραττε ένα κάθετο όχι και η Δημοτική Αρχή κρυβόταν πίσω από τα περιθώρεια που της έδινε ο νόμος. Τώρα αλά κάρτ τον θεωρεί περιττό.
  4. Στην ανακοίνωσή της η Δημοτική Αρχή κάνει λόγο για "ολιγομελείς ομάδες ανθρώπων που επιχειρούν να δημιουργήσουν κλίμα πόλωσης". Να αναφέρουμε στη Δημοτική Αρχή λοιπόν, ότι το συγκεκριμένο αίτημα έχει ήδη γίνει τουλάχιστον από έξι Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων, καθώς και από την Ένωση Γονέων. Μάλιστα, από το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Δημοτικού Σχολείου Χολαργού είχε την ομόφωνη έγκριση της Γενικής Συνέλευσης, του ανώτατου οργάνου εκπροσώπησης του μεγαλύτερου σχολείου Α'βάθμιας του Δήμου. Ο χαρακτηρισμός ως "ομάδα ανθρώπων" για όλους αυτούς τους φορείς που εκπροσωπούν "χιλιάδες ανθρώπους" είναι ιδιαίτερα προσβλητικός και υποβιβάζει το θεσμό της εκπροσώπησης των γονέων στα Συλλογικά Όργανα. Όπως εμείς δεν αντιμετωπίζουμε τη Δημοτική Αρχή σαν "ομάδα ανθρώπων που πάνε στο Δημαρχείο και ψηφίζουν" αλλά με το σεβασμό που της αρμόζει, το ίδιο περιμένουμε να μας αντιμετωπίζει και η Δημοτική Αρχή. Αναμένουμε λοιπόν μία διορθωτική ανακοίνωση που θα ξεκαθαρίζει σε ποια "ομάδα ανθρώπων" αναφέρεται.
Θα πρέπει η Δημοτική Αρχή να αναγνωρίσει ότι αν δεν αντιδρούσε αυτή η "ομάδα ανθρώπων", δε θα έτρεχε να εγκρίνει κονδύλια και να εκδόσει τις ΥΔΕ σε λίγες μόνο μέρες, κάτι που Δημοτική Αρχή και Πολιτεία είχαν "αμελήσει" για 40 χρόνια σε κάποια σχολεία!

Θα πρέπει η Δημοτική Αρχή να αναγνωρίσει ότι στις ασαφείς απαντήσεις που έστειλε προς το Σύλλογο Γονέων 1ου Δημοτικού Χολαργού και που ανέφερε ότι καθημερινά κάνει ελέγχους στα σχολεία, όταν μπήκε σε διαδικασία έκδοσης νέων ΥΔΕ, απαιτήθηκαν δύο νέες εργασίες, που οι ηλεκτρολόγοι του Δήμου που ξημεροβραδιάζονται στα σχολεία, σύμφωνα με την ανακοίνωση, δεν είχαν μεριμνήσει να κάνουν. Επιπλέον, στην ίδια ανακοίνωση αναφέρει ότι "οι ηλεκτρολόγοι του Δήμου σε συννενόηση με τους διευθυντές των σχολείων δίνουν καθημερινά το παρόν, το οποίο είναι πιο ουσιαστικό από τη βεβαίωση". Καμια παρουσια (εφόσον αυτη υπάρχει) και καμια διαβεβαιωση (προφορική ή γραπτη) δεν μπορει να υποκαταστησει τις απαραίτητες πιστοποιήσεις από εξειδικευμένο προσωπικόιδιαιτερα όταν μιλάμε για την ασφάλεια των παιδιών μας. Αλλιώς, δε θα υπήρχε λόγος να προβλέπονται τα σχετικά έγγραφα. Ούτε μπορει κανένας αρμόδιος να υπεκφευγει με λεκτικές ακροβασίες των ευθυνών του, επειδή δεν έχει το θάρρος να τις παραδεχτεί...

Ο αποπροσανατολισμός της κοινής γνώμης, η στοχοποίηση "ομάδων ανθρώπων" ή και προέδρων Συλλόγων σε παλαιότερες ανακοινώσεις, η ασάφεια στις απαντήσεις, ή και η μη απάντηση είναι πάγιες τακτικές που ακολουθεί η Δημοτική Αρχή, αντί να παραδεχτεί την εγκληματική αμέλειά της και να φροντίσει να ολοκληρώσει τους απαραίτητους ελέγχους και στη συνέχεια να απολογηθεί στους γονείς. 

Καλό Πάσχα