26 Ιουλίου 2020

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ 1ου ΓΕΛ ΧΟΛΑΡΓΟΥ


Στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 22ας/7/2020, η Ένωση Γονέων συμμετείχε, στο πλευρό των Συλλόγων Γονεών του 1ου ΓΕΛ Χολαργού και 1ου Γυμνασίου Χολαργού, διατυπώνοντας την θέση της σχετικά με την λειτουργία του 1ου ΓΕΛ Χολαργού (στο κτίριο το οποίο βρίσκεται υπό ανακατασκευή), έτσι όπως συμφωνήθηκε στο πλαίσιο της διευρυμένης συνεδρίασης του Δ.Σ. της (με την συμμετοχή των διοικήσεων των δυο Συλλόγων Γονέων, στις 20/7/2020).
Η τοποθέτηση της Ένωσης στο Δημοτικό Συμβούλιο, περιείχε αναφορά στο ιστορικό της όλης υπόθεσης με σαφή διατύπωση της εκτίμησης του μεγέθους των ευθυνών που έχει η δημοτική αρχή. Συγκεκριμένα, αναφερθήκαμε στο ότι: α) πριν την υπογραφή της σύμβασης με τον εργολάβο που έχει αναλάβει το έργο της ανακατασκευής του 1ου ΓΕΛ Χολαργού, υπήρχε μεγάλη διαφορά άποψης για τον εκτιμώμενο χρόνο αποπεράτωσης του έργου, ανάμεσα στην Ένωση και του εκπροσώπους της δημοτικής αρχής, β) η Ένωση Γονέων πριν δυο χρόνια (και σε όλο το ενδιάμεσο διάστημα), ζητούσε από την δημοτική αρχή να καλέσει σε μια ευρεία συζήτηση όλους τους άμεσα ενδιαφερόμενους και εμπλεκόμενους φορείς (Δ/νση Δευτεροβάθμιας, Δ/ντες σχολείων και Συλλόγους Διδασκόντων, Συλλόγους Γονέων και Εκπροσώπους Μαθητικών Κοινοτήτων) προκειμένου να κατατεθούν εγκαίρως, προτάσεις που θα κατέληγαν σε μια κοινά αποδεκτή λύση με το μεγαλύτερο δυνατόν όφελος για τους μαθητές του 1ου ΓΕΛ Χολαργού. Υπενθυμίσαμε ότι η Ένωση Γονέων, εδώ και δυο χρόνια είχε ξεκαθαρίσει ότι κόκκινη γραμμή  αποτελεί η λειτουργία σχολείου ή και τμημάτων του σε απογευματινή βάρδια.
Με την προηγούμενη σύμφωνη γνώμη των δυο Συλλόγων Γονέων, διατυπώσαμε ως ελάχιστες προϋποθέσεις της λύσης που μπορούμε να αποδεχτούμε, να διασφαλίζονται όλες οι συνθήκες που αφορούν στην ασφάλεια των μαθητών και στην ισότιμη και απρόσκοπτη λειτουργία του εκπαιδευτικού μέρους του σχολείου.
Τέλος, παρότι όπως έχουμε δηλώσει και στο παρελθόν, δεν είναι ευθύνη της Ένωσης Γονέων, των Συλλόγων Γονέων ή μεμονωμένων Γονέων, να βρίσκουν λύσεις, αναφέραμε την δυνατότητα παραχώρησης του κτιρίου του Δημαρχείου για την λειτουργία του 1ου ΓΕΛ Χολαργού, για όσο καιρό διαρκέσουν οι εργασίες στο σχολικό κτίριο.
Η πρόταση που κατατέθηκε από τον Αντιδήμαρχο Παιδείας και Τεχνικών Έργων (διαφορετική από την γνωμοδότηση της ΔΕΠ) και  που ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία (από τους Δημοτικούς Συμβούλους της δημοτικής αρχής), είναι η εξής: Μεταφορά των μαθητών της Γ' Λυκείου του 1ου ΓΕΛ Χολαργού στο 1ο Γυμνάσιο Χολαργού με πρωϊνό ωράριο και παραμονή της Α΄και της Β΄ Λυκείου με πρωϊνό ωράριο, στο υπό κατασκευή κτίριο (μαθήματα παράλληλα με εργασίες), με την προϋπόθεση να δώσουν εγγράφως  οι εκπαιδευτικοί του 1ου ΓΕΛ Χολαργού την συγκατάθεσή τους. Εναλλακτικά,  η Γ’ Λυκείου με πρωινό ωράριο στο 1ο Γυμνάσιο Χολαργού και οι μαθητές της Α’ και Τάξης του Λυκείου στο 1ο Γυμνάσιο Χολαργού με απογευματινό ωράριο.
Η απόφαση αυτή του Δημοτικού Συμβουλίου είναι απαράδεκτη αφού ξεπερνά τα όρια της κόκκινης γραμμής για τα οποία σαν γονείς είχαμε προειδοποιήσει.
Η
απόφαση αυτή πρέπει να παρθεί πίσω διότι:
1) Ούτως ή άλλως υπάρχουν αμφιβολίες για το αν μπορεί να υλοποιηθεί είτε στο 1ο είτε στο 2ο σκέλος της, αφού για να εφαρμοσθεί απογευματινό ωράριο χρειάζεται η υπογραφή της Υπουργού Παιδείας
2) Για τα παράλληλα με τις εργασίες μαθήματα ο Σύλλογος Γονέων του 1ου ΓΕΛ Χολαργού έχει ήδη ζητήσει την έγγραφη διαβεβαίωση των υπευθύνων, δηλαδή των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου, σχετικά με την ασφάλεια των μαθητών και
3) Ο Σύλλογος Διδασκόντων είναι αντίθετος με την εφαρμογή απογευματινών μαθημάτων.
Απευθυνόμενοι στους εκπροσώπους της δημοτικής αρχής ζητούμε, για μια ακόμη φορά να προχωρήσουν άμεσα σε συνάντηση όλων των εμπλεκομένων φορέων, προκειμένου να καταλήξουμε σε μια λύση που θα θέσει σε προτεραιότητα τους μαθητές, θα καλύπτει πλήρως τις ανάγκες τους και παράλληλα θα επιτρέψει την ολοκλήρωση του έργου της ανακατασκευής του σχολείου.
Απευθυνόμενοι σε μέρος των δημοτικών συμβούλων της αντιπολίτευσης ζητούμε να δείξουν αυτοσυγκράτηση και να σταματήσουν να χρησιμοποιούν επικοινωνιακά πυροτεχνήματα κάνοντας προτάσεις που αν υιοθετηθούν, θα αποτελέσουν την αιτία προβλημάτων για την Πρωτοβάθμια στο εγγύς μέλλον. Για παράδειγμα η πρόταση χρήσης μέρους του Πολωνικού Σχολείου για κάποια τμήματα του Λυκείου: η σύμβαση έργου του Λυκείου, είναι διάρκειας 15 μηνών, που σημαίνει ότι κανονικά θα τελείωνε τον Ιούλιο του 2021 Ήδη έχει πάρει παράταση 79 ημερών, που σημαίνει Οκτώβριο του 2021, ενώ είναι παραπάνω από πιθανό να χρειαστεί και νέα παράταση. Αυτό σημαίνει ότι τον Σεπτέμβριο του 2021, θα τεθεί θέμα με τη λειτουργία του 6ου Δημοτικού, ενώ έχει ήδη κατ’επανάληψη επισημανθεί, ο κίνδυνος από τυχόν συνύπαρξη νηπίων και παιδιών του Λυκείου.
Ζητούμε από όλους τους εκλεγμένους στο Δημοτικό Συμβούλιο και κυρίως από τους εκπροσώπους της Δημοτικής Αρχής, να επιδείξουν την σοβαρότητα που αρμόζει στην θέση τους  και να ακούσουν πραγματικά τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς σε ότι αφορά στο τι χρειάζονται, προκειμένου να δοθεί μια οριστική και αποδεκτή λύση για την προσωρινή στέγαση του 1ου ΓΕΛ Χολαργού.  
ΠΡΟΣΔΟΚΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΠΕΡΑΤΩΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΑΝΑΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ - ΔΕΝ ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ.

Ένωση Γονέων Παπάγου - Χολαργού Ιούλιος 2020Σύσταση σε σώμα νέου ΔΣ Ένωσης Γονέων Παπάγου - Χολαργού

Το νέο ΔΣ της Ένωσης Γονέων Παπάγου Χολαργού, όπως αυτό προέκυψε από τη συνεδρίαση για τη συγκρότηση σε σώμα, της 15ης Μαρτίου 2023 είναι: Π...