02 Αυγούστου 2020

ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑ ΜΕ ΔΗΜΟ ΓΙΑ ΤΟ 1ο ΓΕΛ ΧΟΛΑΡΓΟΥ

Σε συνέχεια της ανακοίνωσης μας για την λειτουργία του 1ου ΓΕΛ Χολαργού, λάβαμε την παρακάτω επιστολή από τον Δήμαρχο:

" Αγαπητή Πρόεδρε, αγαπητά Μέλη της Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων, 
Μελετήσαμε προσεκτικά την επιστολή που μας στείλατε και θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για τα κάτωθι. 
Από την κατάθεση της οριστικής μελέτης στην Περιφέρεια Αττικής και την υπογραφή της σχετικής προγραμματικής σύμβασης, προβλεπόταν η παράλληλη λειτουργία του σχολείου (σε πρωινό ωράριο) και η ταυτόχρονη υλοποίηση των αναγκαίων εργασιών. 
Ήδη από το 2019, ο σχεδιασμός προέβλεπε την εξέλιξη των εργασιών στο ένα κτίριο και την λειτουργία του σχολείου στο άλλο, με τήρηση των απαιτούμενων μέτρων ασφαλείας και τον πλήρη διαχωρισμό των δύο κτιρίων και του προαύλιου χώρου, σύμφωνα με τις οδηγίες του επιβλέποντα μηχανικού και του τεχνικού ασφαλείας του έργου. 
Είχε μάλιστα κοινοποιηθεί ο συγκεκριμένος σχεδιασμός, τόσο στην διεύθυνση του Σχολείου, η οποία τον είχε αποδεχθεί αρχικά, όσο και στον οικείο Σύλλογο Γονέων και κηδεμόνων. 
Καθ’ όλη αυτή την περίοδο ήταν σαφής η πρόταση της διοίκησης του Δήμου, για τη λειτουργία του Σχολείου παράλληλα με την εκτέλεση των εργασιών, σε πρωινό ωράριο και την μετεγκατάσταση μιας τάξης στο 1ο Γυμνάσιο Χολαργού, την οποία γνωρίζατε και εσείς, όπως και παρουσιάστηκε και στην έκτακτη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων στις 19/2/2020, ενώ ακολούθησε και συνάντηση με τους εμπλεκόμενους φορείς στις 4/3/2020., με τον Αντιδήμαρχο κ. Τράκα.
 Όπως επανειλημμένα έχουμε πει, δεν επιθυμούμε τη λειτουργία του σχολείου σε απογευματινό ωράριο και γι΄αυτό απευθυνόμαστε στο Σύλλογο Διδασκόντων, ώστε να δοθεί η καλύτερη λύση για τους μαθητές. 
Είναι η στιγμή που θα πρέπει να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας για το καλό των παιδιών μας και όχι να προκαλούμε αναστάτωση στα ίδια και στις οικογένειές τους. 
Όσον αφορά λοιπόν στο αίτημά σας για συνάντηση των αρμόδιων φορέων, σας αναφέρουμε ότι έχουν ήδη γίνει πολλές συναντήσεις και συζητήσεις και το θέμα έχει εξαντληθεί. 
Παρότι γνωρίζετε τη θέση μας εδώ και καιρό, δεν καταθέσατε ποτέ μια ουσιαστική και ρεαλιστική αντιπρόταση, αλλά κρατάτε μια στάση που μάλλον δημιουργεί προβλήματα και καθυστερήσεις. Επίσης, σας γνωρίζουμε ότι έχει δοθεί η έγγραφη διαβεβαίωση του εργολάβου και του επιβλέποντα μηχανικού, σχετικά με την ασφάλεια των μαθητών, εδώ και αρκετό καιρό. 
Τέλος, σας παρακαλούμε να είσαστε πιο προσεκτικοί στα όσα γράφετε και να μην παραπληροφορείτε τον κόσμο. Συγκεκριμένα, αναφερόμαστε στο χρονοδιάγραμμα των εργασιών.
 Η σύμβαση του έργου υπογράφτηκε στις 29/1/2020, με διάρκεια εργασιών 15 μήνες, δηλαδή με αποπεράτωση του έργου στις 29/4/2021. Στη συνέχεια, κατόπιν αιτήματος της διευθύντριας του σχολείου στις 7/5/2020, διακόπηκαν οι εργασίες και η επανέναρξή τους έγινε στις 12/6/2020. 
Ο εργολάβος ζήτησε παράταση 79 ημερών, με νέα ημερομηνία αποπεράτωσης του έργου, την 18η Ιουλίου 2021 και όχι τον Οκτώβριο του 2021, όπως αναφέρετε στην επιστολή σας.
 Σε κάθε περίπτωση, θα ασκηθεί πίεση από εμάς, ώστε το έργο να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό. 
Τα θέματα των σχολείων, αποτελούν προτεραιότητα για τη δημοτική αρχή Παπάγου – Χολαργού και το έχουμε δείξει ξεκάθαρα από την αρχή της θητείας μας, μέσα από έργα, από τη συνεχή πίεση για ίδρυση νέων σχολείων, όπου τελικά οι προσπάθειές μας ευοδώθηκαν πρόσφατα, αλλά και από την εξασφάλιση στέγης για τα προνήπια και νήπια του Δήμου μας.
 Έχουμε επίσης δείξει διάθεση συνεργασίας με το εκπαιδευτικό προσωπικό, τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων και την Ένωση Γονέων και ζητούμε τη γνώμη σας, με σκοπό το καλύτερο για τα παιδιά μας. 
Με εκτίμηση, 
Ηλίας Αποστολόπουλος Δήμαρχος Παπάγου - Χολαργού"

Στην επιστολή του Δημάρχου απαντήσαμε ως ακολούθως:

"Κύριε Δήμαρχε,

Σχετικά με τις εργασίες στο 1ο Λύκειο Χολαργού με παράλληλη λειτουργία του Σχολείου, αναφέρεστε στις διαβεβαιώσεις ασφάλειας από πλευράς εργολάβου και μηχανικού και αποδοχής αυτών των συνθηκών από γονείς κι εκπαιδευτικούς, παραλείποντας όμως το σοβαρό πρόβλημα του θορύβου, το οποίο και αποκλείει (όπως αποδείχθηκε στην πράξη) την τέλεση μαθημάτων ενώ εκτελούνται εργασίες.

Ακόμα και αν δεχθούμε την διαβεβαίωση του Αντιδημάρχου Παιδείας, ότι δηλαδή το κτίριο είναι ασφαλές, κάτι που ανεξαρτήτως του τι δηλώνει εκ των υστέρων, το είπε τρεις φορές στο πλαίσιο της συνεδρίασης της ΔΕΠ, εμείς (η Ένωση Γονέων), διαπιστώσαμε το μέγεθος του προβλήματος δια ζώσης, στις 11/5 όταν επισκεφτήκαμε το συγκεκριμένο σχολείο, με την ευκαιρία της επανέναρξης των Λυκείων μετά τον κορωνοϊό και αδυνατούσαμε να μιλήσουμε με την Διευθύντρια λόγω θορύβου.

Επειδή έχουμε την αίσθηση ότι εσεις δεν έχετε πάει  να διαπιστώσετε επί τόπου τις πραγματικές (και όχι αυτές στα χαρτιά) συνθήκες και κατά πόσον είναι εφικτή η συνύπαρξη μαθημάτων κι εργασιών, σας προτείνουμε να μεταφέρετε για μια ημέρα το γραφείο σας (με όλες τις συναντήσεις, τις τηλεφωνικές επικοινωνίες και τους συνεργάτες σας), στο κτίριο του 1ου Λυκείου Χολαργού, και ενώ τα συνεργεία θα δουλεύουν.  

Λέτε ότι δεν επιθυμείτε απογευματινή λειτουργία του σχολείου και γιαυτό απευθυνθήκατε στο Σύλλογο Διδασκόντων του, αλλά η τελική σας απόφαση προβλέπει απογευματινή λειτουργία, παρά την αντίθετη άποψη των εκπαιδευτικών του Σχολείου! Με μια λογική που προστάζει την επιλογή ανάμεσα σε δυο εξίσου κάκιστα σενάρια.

Μας λέτε ότι το θέμα της συνάντησης με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, κάτι που επίμονα ζητάει τόσο καιρό η Ένωση αλλά και οι Σύλλογοι Γονέων, εξαντλήθηκε και αναφέρεστε σε 2 συναντήσεις. Όμως δεν έχει γίνει ούτε μία συνάντηση, με τους όρους που το ζητάμε, δηλαδή με ταυτόχρονη παρουσία όλων των εμπλεκομένων φορέων,(Δημοτική Αρχή, Εργολάβος, Δ/ση Σχολείου, Γονείς, Μαθητές, Σύλλογοι, Ένωση, Διεύθυνση Β Βάθμιας, ΥΠΑΙΘ), ώστε να δοθεί η δυνατότητα σωστής και σφαιρικής ανταλλαγής απόψεων, απάντησης σε καίρια ερωτήματα και ρεαλιστικής αντιμετώπισης της κατάσταση με στόχο την εύρεση κοινά αποδεκτής λύσης.

Τελευταία και με ευκαιρία αντίθετων απόψεών μας σε προτάσεις σας σχετικά με τα σχολεία του Δήμου, μας κατηγορείτε για έλλειψη προτάσεων-λύσεων. 
Θα πρέπει επί τέλους να γίνει κατανοητό, ότι βάση της φύσης των οργάνων του Γονεϊκού κινήματος, δεν είναι ούτε ο ρόλος τους, ούτε η ευθύνης τους, να βρίσκουν λύσεις στα προβλήματα των σχολείων του κάθε Δήμου, αφού δεν έχουν) ούτε τη δικαιοδοσία, ούτε τα απαραίτητα μέσα και πόρους (βάση νόμου). Η ευθύνη τους βρίσκεται κατά περίπτωση σε συγκεκριμένους φορείς, όπως οι διευθύνσεις εκπαίδευσης, το ΥΠΑΙΘ και οι δήμοι, στους οποίους (βάση νόμου) διατίθενται τα απαραίτητα μέσα και οι πόροι.
Ο ρόλος τους είναι να συμμετέχουν στις διαδικασίες εκφέροντας γνώμη, άποψη αλλά και γνώση, σε μία εποικοδομητική προσπάθεια διευκόλυνσης των αρμοδίων φορέων, προκειμένου να βρεθούν οι συμφερότερες λύσεις και αυτό κάνουμε συστηματικά, χωρίς όμως να εισακουστούμε.  

Σχετικά με τις ημερομηνίες της σύμβασης και την δήθεν παραπληροφόρηση από πλευράς μας που επικαλείστε, θα πρέπει ίσως να διευκρινιστεί, αν οι εργασίες άρχισαν πράγματι την 29/1/2020 (ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης) και άρα οι 15 μήνες ολοκληρώνονται στις 29/4/2021, ή μήπως οι εργασίες άρχισαν αργότερα και οι 15 μήνες θα πρέπει να μετρήσουν από την έναρξη των εργασιών και όχι από την έναρξη της σύμβασης, συνυπολογίζοντας τις όποιες καθυστερήσεις; Επίσης θα σας ζητήσουμε να ανατρέξετε στο βίντεο της πρόσφατης συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου όπου εσείς και ο Αντιδήμαρχος Παιδείας παρουσιάζεται το χρονοδιάγραμμα, μιλάτε για αποπεράτωση τον Ιούλιο του 2021 και στην συνέχεια απαντώντας σε ερώτηση του Αντιπροέδρου του Συλλόγου Γονέων του 1ου Γυμνασίου Χολαργού σχετικά με το αν σε αυτό το χρονοδιάγραμμα έχουν προστεθεί οι 79 μέρες παράτασης που έχει δοθεί, μέχρι τώρα, στον εργολάβο, απαντάτε «όχι».

Επίσης αναφέρεστε στο αίτημα διακοπής των εργασιών της Διευθύντριας του σχολείου (σαν έναν από τους λόγους της ήδη υπάρχουσας καθυστέρησης), χωρίς όμως να αναφέρετε την αιτία: την αδυναμία τέλεσης μαθημάτων με παράλληλη εκτέλεση εργασιών κυρίως λόγω θορύβου, αλλά και της γενικότερης εικόνας του συνόλου του σχολικού κτιρίου που έχει την όψη εργοταξίου.   

Το τέλος της επιστολής σας λέει τη μισή αλήθεια: πράγματι  ζητείται η γνώμη μας για θέματα που αφορούν τα παιδιά μας, αλλά δεν λαμβάνεται υπόψη σχεδόν ποτέ (ελάχιστες περιπτώσεις αποτελούν την εξαίρεση), καθώς μοιάζει για εσας μία τυπική διαδικασία.

Κατά συνέπεια, αν δεν εγκαταλείψετε την σκέψη ότι μπορεί να εφαρμοστεί ένα από τα δυο απαράδεκτα σενάρια που περιέχει η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και αν δεν πάρετε την πρωτοβουλία συνάντησης με ταυτόχρονη συμμετοχή όλων των προαναφερθέντων εμπλεκομένων φορέων, αμφιβάλουμε για τη δυνατότητα ύπαρξης κοινά αποδεκτής και αποτελεσματικής  λύσης.

Με εκτίμηση"

​ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΓΟΝΕΩΝ ΠΑΠΑΓΟΥ - ΧΟΛΑΡΓΟΥ ΓΙΑ ΤΟ​ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΙΔΡΥΣΗΣ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ

Η Ένωση Γονέων Παπάγου Χολαργού στηρίζει τον αγώνα των μαθητών και των   φοιτητών ενάντια στο νομοσχέδιο που θέλει να καταθέσει η κυβέρνηση ...