23 Ιανουαρίου 2022

Ανακοίνωση για την απαράδεκτη συκοφάντηση και διαπόμπευση μαθητών και γονέων του Δήμου μας, από το Δήμαρχο Παπάγου - Χολαργού

Τις τελευταίες ημέρες όλοι οι γονείς και οι μαθητές του Δήμου μας βρεθήκαμε αντιμέτωποι με τη δημόσια διαπόμπευση που μας επεφύλασσε ο Δήμαρχος κος Αποστολόπουλος, ο οποίος επιδόθηκε σε μια άνευ προηγουμένου κατασυκοφάντηση των μαθητών και γονέων σε πληθώρα ΜΜΕ πανελλαδικής εμβέλειας, σε σχέση με την κάλυψη του κόστους από τις καταστροφές στα σχολεία κατά τη διάρκεια των καταλήψεων.

Χωρίς να παρουσιάζει κανένα στοιχείο από ποιον προκλήθηκαν οι απαράδεκτες και αυτονόητα καταδικαστέες ζημιές και κλοπές, εγκαλεί και καταδικάζει αδιακρίτως ως εγκληματίες όσους προσπάθησαν να αναδείξουν τα προβλήματα που υπάρχουν στα σχολεία και να απαιτήσουν τις λύσεις, που ο ίδιος θα έπρεπε να έχει δρομολογήσει και υποστηρίξει πριν το άνοιγμα το σχολείων.

Αδιαφορεί και αποκρύβει το γεγονός ότι τόσο τα μαθητικά συμβούλια όσο και οι συνελεύσεις των μαθητών έχουν διαχωρίσει τη θέση τους από τους βανδαλισμούς και τις κλοπές.

Ανεξάρτητα αν κάποιος συμφωνεί ή όχι με τον τρόπο που επέλεξαν να αναδείξουν τα αιτήματά τους, οι μαθητές έχουν αγωνίες και ο ρόλος των ενηλίκων είναι να τους ακούν, να τους βοηθούν και να μπαίνουν μπροστά για την επίλυση των προβλημάτων τους και όχι να τους επιτίθενται.

Ο ισχυρισμός του Δημάρχου ότι 16χρονα και 17χρονα παιδιά δεν κατόρθωσαν να προφυλάξουν το σχολείο, θα ήταν αστείος, αν δεν ήταν τραγικός όταν μια ολόκληρη δημοτική αρχή δεν έχει κατορθώσει να το κάνει καθώς ελάχιστα σχολεία του Δήμου μας διαθέτουν φύλακα, ή όταν ακόμη κι αυτά τα περιπολικά του Δήμου δεν πραγματοποίησαν ούτε μια περιπολία έξω από τα υπό κατάληψη σχολεία.

Εάν πράγματι είχε ενδιαφέρον για τα σχολεία και τους μαθητές τους, τότε με την ίδια ένταση, που επιδεικνύει τώρα, θα αποδεχόταν μία προσέγγιση προς τη μαθητική κοινότητα πριν το άνοιγμα των σχολείων και πριν την έναρξη των καταλήψεων, για να ακούσει η Δημοτική Αρχή τα αιτήματα των μαθητών και των γονιών τους.

Επιπλέον, σε αυτή την άνευ προηγουμένου δημόσια διαπόμπευση “τσουβαλιάστηκαν” όλοι, ανεξαιρέτως, οι μαθητές των σχολείων του Δήμου μας, ανεξάρτητα αν συμμετείχαν ή όχι στη διαμαρτυρία.

Άλλωστε είναι και άλλα που “δε μπορεί” να κάνει ο Δήμαρχος, όπως να καλύψει τις ανάγκες προσωπικού καθαριότητας και βοηθητικού προσωπικού, να επισκευάσει τα υπάρχοντα σχολεία και να κατασκευάσει νέα, να προσφέρει χώρους για τη στέγαση των μαθητών σε αραιωμένα τμήματα ώστε να προστατευθούν από την πανδημία του COVID-19, να παράσχει δωρεάν μάσκες υψηλής προστασίας σε όλους τους μαθητές.

Επίσης “δε μπορεί” να δεχτεί να επαναλάβει τη συνεδρίαση της ΔΕΠ για την ορθότερη κατανομή των μαθητών στα σχολεία, για την οποία απέστειλε στην Ένωση μας τα απαραίτητα στοιχεία μετά τη συνεδρίαση, κι εν γένει δε μπορεί να ακούσει τα αιτήματα των γονέων.

Μήπως επιχειρεί να αξιοποιήσει τις ζημιές και τις κλοπές, για να μεταθέσει στο σύνολο των γονέων και των μαθητών τις ευθύνες και τις αμέλειες, που βαρύνουν τη δημοτική αρχή για τις ελλείψεις που έχει ο δήμος μας και για την έλλειψη προετοιμασίας για τη λειτουργία των σχολείων στις συνθήκες της πανδημίας;

Μήπως τελικά ο Δήμαρχος πριν εκτοξεύσει την οποιαδήποτε κατηγορία θα έπρεπε να ακούσει τους μαθητές; Για τις επιπτώσεις στην ψυχολογία τους και για την κοινωνική αποξένωση που βιώνουν τα δύο τελευταία χρόνια; Για το άγχος να τα βγάλουν πέρα με ένα σχολείο που έχει καταντήσει εξεταστικό κέντρο;

Μήπως θα έπρεπε να προβληματιστεί, αν ήθελε να συμβάλλει ουσιαστικά, για ποιους λόγους εμφανίζονται παραβατικές συμπεριφορές; Να εξακριβώσει αν αυτές όντως αφορούν μαθητές; Αν ο τρόπος που επέλεξε να διαχειριστεί την κατάσταση είναι πρόσφορος να παιδαγωγήσει τους μαθητές και να λύσει το πρόβλημα; Είναι προφανές ότι δεν μπήκε καν σε αυτήν τη διαδικασία.

Ως Ένωση Γονέων Παπάγου – Χολαργού θεωρούμε αδιέξοδες τις κινήσεις του Δημάρχου, σε εκ διαμέτρου αντίθετη κατεύθυνση με τις ανησυχίες, τις αγωνίες και τις διεκδικήσεις της σχολικής κοινότητας, σε αντίθεση με κάθε εκπαιδευτική μέθοδο και το ελάχιστο που αναμένουμε είναι να συναισθανθεί όλα τα παραπάνω, να ανακαλέσει και αποκαταστήσει την υπόληψη των γονιών και των μαθητών της πόλης του.

Ως Ένωση επιδιώκουμε να σφίγγουμε το χέρι των μαθητών «πριν», παρά να τους δείχνουμε με το δάχτυλο «μετά»


Ένωση Γονέων Παπάγου – Χολαργού

Δελτίο Τύπου σχετική με την ανυπαρξία ενεργών ΥΔΕ στα σχολεία του Δήμου

Δυστυχώς αυτό που υποστήριζε εδώ και πάνω από ένα χρόνο η Ένωση Γονέων και οι Σύλλογοι, επιβεβαιώνεται περίτρανα με τις σπασμωδικές κινήσεις...