25 Νοεμβρίου 2022

Δελτίο τύπου σχετικά με το ψήφισμα και την παρουσία της Ένωσης Γονέων Παπάγου Χολαργού στο Δημοτικό Συμβούλιο της 16ης/11/2022

Η Ένωση Γονέων Παπάγου-Χολαργού παραστάθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης μας την περασμένη Τετάρτη, προκειμένου να υποστηρίξει το αίτημα – ψήφισμα που κατέθεσε προ ημερησίας στην τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την ανάγκη αύξησης των κονδυλίων προς τις Σχολικές Επιτροπές για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών των σχολείων και τη δέσμευση του Δημοτικού Συμβουλίου ότι θα διασφαλιστεί η παροχή θέρμανσης, φωτισμού κ.λπ. στα σχολεία του Δήμου μας.

Παρόλα αυτά το ψήφισμά μας δεν συζητήθηκε, καθώς δε θεωρήθηκε επείγον από τη Δημοτική Αρχή. Το ψήφισμα της Ένωσης Γονέων θα κατατεθεί εκ νέου στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο, όπου έχουμε δημόσια διαβεβαίωση από την πρόεδρό του ότι θα το εντάξει στην Ημερήσια Διάταξη.

Θεωρούμε το θέμα εξαιρετικά σοβαρό και επείγουσα τη δέσμευση του Δημοτικού Συμβουλίου, μέσω και της υπερψήφισης του ψηφίσματός μας, ότι ο «ρεαλισμός» των αριθμών και η όποια «εξοικονόμηση» δε θα επιφέρει καμία βλαπτική μεταβολή στις συνθήκες φοίτησης των παιδιών μας στα σχολεία.

Από αυτήν την άποψη, επιβεβαιώνουμε στο ακέραιο τον σχολιασμό μας ως προς τους συγκεκριμένους κωδικούς για την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών των σχολείων, ιδιαίτερα από τη στιγμή που στη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο αναδείχτηκε ότι είναι το ίδιο το κράτος που βάζει «ταβάνι» στα έξοδα που μπορεί ή δεν μπορεί να προϋπολογιστούν, πολύ περισσότερο μάλιστα που αυτά υπολογίζονται με αλγόριθμους και συναρτήσεις παίρνοντας ως βάση υπολογισμού συνθήκες που δεν έχουν σχέση με τις σημερινές, όσον αφορά τουλάχιστον το κύμα των ανατιμήσεων. Αν κάποιος εκτίθεται από τον προϋπολογισμό, σίγουρα δεν είναι η Ένωση Γονέων Παπάγου- Χολαργού.

Είμαστε πάντα πολύ σαφείς στις διεκδικήσεις μας, με μοναδικό γνώμονα τις ανάγκες και τα δικαιώματα των παιδιών μας, το όραμά μας για ένα καλύτερο σχολείο. Γι’ αυτό και ζητούμε συγκεκριμένες απαντήσεις στο συγκεκριμένο αίτημα για κάλυψη των λειτουργικών δαπανών των σχολείων και δη όσον αφορά τις ενεργειακές ανάγκες και όχι άθροισμα ποσών που αφορούν τα σχολεία γενικώς, όπου συμπεριλαμβάνονται έργα για τα οποία πρώτοι εμείς, οι γονείς και η σχολική κοινότητα, η Ένωση Γονέων Παπάγου-Χολαργού και οι Σύλλογοι Γονέων μέλη μας, έχουμε διατυπώσει αιτήματα. Αιτήματα που αναγκαζόμαστε να επαναλαμβάνουμε χρόνο με το χρόνο, μέχρι να ικανοποιηθούν.

Ως εκ τούτου, θεωρούμε ιδιαιτέρως άστοχους, αν όχι προσβλητικούς προς εμάς τους γονείς τους χαρακτηρισμούς περί «μικροπολιτικής», καθώς απαξιώνουν όχι μόνο το ρόλο μας, αλλά και τα ίδια τα αιτήματα μας, τα οποία επαναλαμβάνουμε διαρκώς μέχρι να φτάσει η στιγμή να ικανοποιηθούν. Είμαστε βέβαιοι, ότι τελικά τα αιτήματα αυτά υλοποιούνται ή δρομολογούνται, μόνο χάρη σε αυτήν την επίμονη διεκδίκηση της Ένωσης Γονέων Παπάγου- Χολαργού και των Συλλόγων Γονέων των σχολείων μας.

Οι έλεγχοι και η αντισεισμική θωράκιση των σχολείων αποτελούν διεκδίκηση της Ένωσης Γονέων και Συλλόγων Γονέων χρόνια τώρα. Γνωρίζουμε ότι έγινε ο πρωτοβάθμιος αντισεισμικός έλεγχος στα σχολεία, και έχουμε ήδη ζητήσει να μας σταλθεί εγγράφως το πόρισμα. Επιπρόσθετα αναμένουμε μέσω της Τεχνικής Υπηρεσίας να μάθουμε από τον ΟΑΣΠ την βαθμονόμηση των σχολείων μας (διαδικασία βάση των τεχνικών δελτιών που αποστέλλονται προς τον Οργανισμό Αντισεισμικής προστασίας), κάτι που ουσιαστικά θα επιβεβαιώσει ή όχι την αντισεισμική ασφάλεια των σχολείων του Δήμου μας.

Θυμίζουμε, επίσης, ότι ήμασταν εμείς οι γονείς, που διεκδικούμε χρόνια τώρα να ανεγερθούν τα κτίρια των ιδρυμένων από το καλοκαίρι του 2020, 4ου Νηπιαγωγείου και 4ου Δημοτικού Σχολείου Παπάγου, όπως και να ανεγερθεί σχολείο στο οικόπεδο της Κλειούς. Βλέπουμε ότι επιτέλους μπαίνουν σε μια τροχιά. Χρειάστηκαν όμως πολλά αιτήματα από μέρους της Ένωσης Γονέων Παπάγου Χολαργού, καθώς και Συλλόγων μελών μας, όλα τα προηγούμενα χρόνια, έστω και για να προϋπολογιστεί τώρα η έναρξη των μελετών, ενώ αναμένουμε τον ανάλογο σχεδιασμό για την επιτάχυνση της ανέγερσης του 7 ου Νηπιαγωγείου Χολαργού, που ιδρύθηκε επίσης το 2020 και για το οποίο δε γίνεται καμία αναφορά. Θα είμαστε οι πρώτοι που θα πανηγυρίσουμε όταν με το καλό παραληφθούν άρτια και σύγχρονα σχολικά κτίρια στην πόλη μας.

Όσο για τα πολλά και σοβαρά προβλήματα σχετικά με το έργο στο 1ο Λύκειο Χολαργού και επειδή ακούσαμε τον κ. Δήμαρχο στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για λέει ότι θα απευθυνθεί στη σχολική κοινότητα για την όποια (;) συνέχισή του, θέλουμε να διευκρινίσουμε ότι τόσο ως Ένωση Γονέων Παπάγου- Χολαργού, όσο και οι Σύλλογοι Γονέων του 1ου Λυκείου και του 1ου Γυμνασίου Χολαργού, είχαμε κάνει πολύ σαφείς παρατηρήσεις ΠΡΙΝ την έναρξη του έργου. Δυστυχώς δεν εισακουστήκαμε τότε από τη Δημοτική Αρχή. Οι φόβοι και οι αντιρρήσεις μας επιβεβαιώθηκαν με τον χειρότερο τρόπο, τόσο κατά τη διάρκεια των εργασιών, όσο και αργότερα, όπως και πολύ πρόσφατα με το τελευταίο απαράδεκτο περιστατικό του πλημμυρισμένου ορόφου…

Δεν είναι δική μας ευθύνη αυτή η απαράδεκτη κατάσταση. Είναι ευθύνη της Δημοτικής Αρχής και του εργολάβου που ανέλαβε το έργο. Φυσικά, σε κάθε περίπτωση θα καταθέσουμε τη γνώμη μας, όπως κάνουμε πάντα. Όμως ούτε θα αναλάβουμε ευθύνες που δεν μας αναλογούν, ούτε θα δεχτούμε να μετακυλίονται αυτές στους γονείς και τη σχολική κοινότητα γενικώς εκ των υστέρων και αφού έχουν όλα γίνει λάθος, ενώ θα μπορούσαν να προληφθούν απλά αν η Δημοτική Αρχή υλοποιούσε τις προτάσεις μας. Προσδοκούμε στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά και σε κάθε διεκδίκησή μας, ο κ. Δήμαρχος να μην συνεχίσει να αντιμετωπίζει τους γονείς υψώνοντας τείχος άμυνας, αλλά να αφουγκραστεί την αγωνία, να ακούσει τα αιτήματα και να σκύψει πάνω σε αυτά με διάθεση επίλυσης. Εμείς, ως Ένωση Γονέων, έχουμε τέτοια διάθεση, γι’ αυτό και επαναλαμβάνουμε το αίτημά μας για συνάντηση μαζί του, παρόλο που προσπάθησε να το αποφύγει επικαλούμενος τόσο τις απαντήσεις που (δεν) λάβαμε από τις συναντήσεις μας με την Εντεταλμένη Σύμβουλο Παιδείας και τις προέδρους των Σχολικών Επιτροπών, όσο και την ατυχία του να νοσήσει με κορονοϊό τις ημέρες που είχε διατυπωθεί ήδη το αίτημά μας.

Τέλος, θέλουμε να ενημερώσουμε ότι στο Δημοτικό Συμβούλιο τέθηκε προ Ημερησίας και ψηφίστηκε ομόφωνα το ψήφισμα του Συλλόγου Γονέων του 1ου Λυκείου Χολαργού, που αφορά στήριξη στο αίτημα του Συλλόγου Γονέων να δοθεί η ευκαιρία φέτος στους μαθητές Β’ και Γ’ Λυκείου να εξεταστούν από το ΚΕΔΑΣΥ και εφόσον αξιολογηθούν ότι χρήζουν προφορικής εξέτασης, να τους δοθεί αυτή η δυνατότητα και στις πανελλαδικές. Ως Ένωση Γονέων Παπάγου- Χολαργού, επίσης λάβαμε το λόγο στηρίζοντας το αίτημα του Συλλόγου, επισημαίνοντας ότι ανάλογες ενέργειες έχει κάνει και η Ένωση προς τους αρμόδιους, καθώς και τα ανώτερα όργανα των γονέων όπως η Ομοσπονδία Γονέων Αττικής και η Ανωτάτη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας (ΑΣΓΜΕ) η οποία έχει καταθέσει σχετικό Υπόμνημα προς όλα τα κόμματα της βουλής, ζητώντας την κατάργηση της επίμαχης εγκυκλίου.

Δελτίο Τύπου σχετική με την ανυπαρξία ενεργών ΥΔΕ στα σχολεία του Δήμου

Δυστυχώς αυτό που υποστήριζε εδώ και πάνω από ένα χρόνο η Ένωση Γονέων και οι Σύλλογοι, επιβεβαιώνεται περίτρανα με τις σπασμωδικές κινήσεις...