13 Μαΐου 2019

12+1 Ερωτήσεις για τα σχολεία - Απαντήσεις του νυν και υποψηφίου Δημάρχου Ηλία Αποστολόπουλου - ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΑΣ




Σας υπενθυμίζουμε ότι η Ένωση Γονέων Παπάγου-Χολαργού μεταφέροντας την φωνή των γονιών του δήμου μας για τα θέματα που αφορούν στην εκπαίδευση και τα σχολεία μας και που θα κληθεί να διαχειριστεί η δημοτική αρχή που θα προκύψει από τις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, έστειλε 12+1 ερωτήματα σε όλους τους υποψήφιους δημάρχους του τόπου μας.

Είχαμε δηλώσει ότι οι απαντήσεις θα δημοσιοποιηθούν (ανάλογα με την σειρά που θα μας σταλούν).

Ακολουθούν οι απαντήσεις που μας έδωσε ο νυν και υποψήφιος Δήμαρχος Ηλίας Αποστολόπουλος, επικεφαλής της παράταξης ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΑΣ


12 + 1 ερωτήσεις
για τους υποψηφίους Δημάρχους Παπάγου-Χολαργού

1.      Σε ποιες σχετικές ενέργειες θα προβείτε και από που θα αντλήσετε ή θα διεκδικήσετε τα απαραίτητα κονδύλια, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες των σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στο Δήμο μας;
Από την αρχή της θητείας μας έχουμε ως πρωταρχικό μας μέλημα τα σχολεία μας και εκτός από τα χρήματα που διαθέτει ο δήμος μας, διεκδικούμε χρηματοδοτήσεις όπου μας δίνεται η δυνατότητα, όπως και έγινε με το 1ο Λύκειο Χολαργού.
Συγκεκριμένα καταφέραμε να εξασφαλίσουμε από την Περιφέρεια Αττικής χρηματοδότηση ύψους 1.922.500,00 ευρώ, για τη συνολική αναβάθμιση του 1ου Λυκείου και να εντάξουμε σε πρόγραμμα χρηματοδότησης τους αύλειους χώρους των σχολείων μας.
Επίσης από την αρχή της θητείας μας διεκδικούμε και πιέζουμε τις Κτιριακές Υποδομές Α.Ε., για την κατασκευή σχολείων στο Δήμο μας, μιας και είναι ο αρμόδιος φορέας.
Σε κάποιες μάλιστα συναντήσεις ήταν μαζί μας εκπρόσωποι Συλλόγων Γονέων αλλά και της Ένωσης Γονέων.
2.      Ποιο είναι το πλάνο σας για την ανέγερση νέων σχολικών μονάδων ώστε να καλυφθούν επαρκώς οι ανάγκες των μαθητών του Δήμου;
Το πλάνο μας για την ανέγερση σχολικών μονάδων στο Δήμο μας είναι από την αρχή της διοίκησής μας σταθερό και αδιαπραγμάτευτο.
Κάθε χρόνο ζητάμε την ίδρυση σχολείων, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, υποδεικνύοντας μάλιστα και συγκεκριμένα οικόπεδα στα οποία μπορούν να κατασκευαστούν.
Στην Κοινότητα Παπάγου ζητάμε την ίδρυση του 4ου Δημοτικού Σχολείου Παπάγου, στο οικόπεδο ιδιοκτησίας του Δήμου Παπάγου – Χολαργού, μεταξύ των οδών Αργυροκάστρου και Παναγιώτου και στην Κοινότητα Χολαργού, την ίδρυση του 6ου Δημοτικού Σχολείου Χολαργού, στο κτίριο επί της οδού Κλειούς.
Δυστυχώς όμως για όσους δεν το γνωρίζουν, η ίδρυση σχολείων δεν εξαρτάται από τους δήμους, αλλά είναι θέμα του Υπουργείου Παιδείας, το οποίο για την ώρα δεν κρίνει απαραίτητη την ίδρυση αυτών που ζητάμε στο δήμο μας.
Παρόλα αυτά έχουμε μάθει να βλέπουμε μακροπρόθεσμα και προχωρήσαμε σε κάποιες ενέργειες, προκειμένου να είμαστε έτοιμοι σε περίπτωση που δημιουργηθεί  πρόβλημα ως προς την χωρητικότητα των σχολικών μας μονάδων και των παιδικών σταθμών και συγκεκριμένα:
·   προχωρήσαμε στην αγορά ενός οικοπέδου στην Κοινότητα Χολαργού, επί της οδού Αριστοτέλους 34-36 με σκοπό την κατασκευή παιδικού σταθμού και
·         προχωρήσαμε σε συμφωνία με τον ιδιοκτήτη του κτιρίου στο οποίο στεγάζεται το Πολωνικό Σχολείο, επί της οδού Ναυαρίνου 19, έτσι ώστε να μισθωθεί από το Δήμο μας, κατά τη σχολική χρονιά 2020-21, στο οποίο μπορεί να λειτουργήσει Νηπιαγωγείο και Δημοτικό.
Το συγκεκριμένο σχολείο έχει 14 αίθουσες διδασκαλίας, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, κ.α.
3.      Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμά σας και ποιες θα είναι οι κινήσεις σας ώστε να φύγουν από σχολεία του Δήμου μας οι προκάτ αίθουσες (πάγιο αίτημα των Συλλόγων Γονέων και της Ένωσης Γονέων), να γίνουν εργαστήρια, τμήματα ένταξης, αίθουσες διδασκαλίας ειδικοτήτων, αίθουσες τελετών, αίθουσες σίτισης για το ολοήμερο κ.λπ. σύμφωνα με τις ανάγκες του κάθε σχολείου; 

Από τότε που αναλάβαμε τη διοίκηση του Δήμου μόνο μια αίθουσα προκάτ έχει τοποθετηθεί σε σχολείο μας και συγκεκριμένα στα 2ο-3ο Δημοτικά Σχολεία Παπάγου.
Μάλιστα θα σας αναφέρω ότι οι διευθυντές των δυο σχολείων καθώς και οι σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων ζητούσαν την τοποθέτηση τεσσάρων αιθουσών (4), αλλά τελικά κρίθηκε απαραίτητη μόνο μια, κατόπιν δικής μας παρέμβασης.
Για όλα τα παραπάνω μάλιστα είχαμε ζητήσει εγγράφως τη σύμφωνη γνώμη διευθυντών και συλλόγων γονέων, προκειμένου να προχωρήσουμε στην αγορά και τοποθέτηση της συγκεκριμένης αίθουσας.
Εμείς ως διοίκηση του Δήμου είμαστε αντίθετοι ως προς την τοποθέτηση προκάτ αιθουσών και το έχουμε δηλώσει και εγγράφως στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Β΄Αθήνας,  όταν μας ζητήθηκε για να εφαρμοστεί το πρόγραμμα δίχρονης εκπαίδευσης.
Όπως σας είπα και πριν όμως, θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε εντατικά την ίδρυση και την κατασκευή νέων σχολείων.

4.      Θεωρείτε ότι η συντήρηση και η κάλυψη των υλικοτεχνικών αναγκών των υπαρχόντων σχολικών μονάδων είναι επαρκής; Τι σκοπεύετε να κάνετε σε ζητήματα όπως: συντήρηση και επισκευές των καταγεγραμμένων στην λίστα και έκθεση υλικοτεχνικών, κάλυψη λειτουργικών και αναλώσιμων απαραίτητων για την λειτουργία εργαστηρίων και μαθημάτων γυμναστικής, πληροφορικής, εικαστικών και κάλυψη της γραφικής ύλης σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης του δήμου μας;
Κάποια από σχολικά κτίρια του Δήμου μας είναι αρκετά παλιά, όπως το 1ο Λύκειο Χολαργού. Διεκδικήσαμε και πετύχαμε την εκτενή ανακαίνιση και την ενεργειακή αναβάθμιση  του συγκεκριμένου σχολείου, με χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Αττικής.
Αναφορικά με τις επισκευές και συντηρήσεις, αξιολογούνται οι ανάγκες των σχολείων μας από την τεχνική υπηρεσία και πάντα σε συνεργασία με τους διευθυντές,  αλλά και τους συλλόγους, προχωράμε σε παρεμβάσεις.
Επίσης από το ξεκίνημα της θητείας μας αποφασίσαμε την ετήσια αύξηση του προϋπολογισμού των έργων, φτάνοντας το 2019 σχεδόν στον τετραπλασιασμό του προϋπολογισμού, σύμφωνα με τον πίνακα που σας παραθέτω.



2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
Νηπιαγωγεία
Δημοτικά
50.000
-
50.000
80.000
140.000
170.000
180.000
200.000
350.000
Γυμνάσια
Λύκεια
30.000
-
84.700
80.000
140.000
170.000
180.000
200.000
250.000
ΣΥΝΟΛΟ
80.000
-
134.700
160.000
280.000
340.000
360.000
400.000
600.000

Όσον αφορά στα υπόλοιπα που αναφέρετε σας ενημερώνω για τα παρακάτω:
·         Πρόσφατα εξοπλίσαμε όλα τα σχολεία μας (Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια) με 130 νέους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, 16 διαδραστικούς βιντεοπροβολείς, 80 βιντεοπροβολείς, φωτοτυπικά και εκτυπωτές, σύμφωνα με τις ανάγκες που είχαν, μια δαπάνη ύψους 264.244,00 ευρώ.
·         Όσον αφορά στην κάλυψη γραφικής ύλης, οι δυο σχολικές επιτροπές του Δήμου καλύπτουν τις ανάγκες των σχολείων για όλο το έτος (χαρτί Α4, μελάνια, κλπ), όπως και συντηρούν όλα τα μηχανήματα (εκτυπωτές, φωτοτυπικά κλπ).
·         Στα Νηπιαγωγεία, όπου το κόστος της γραφικής ύλης είναι μεγαλύτερο για τους γονείς,  κατά τη φετινή σχολική χρονιά, καλύφθηκε εξολοκλήρου από τη Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου μας.
·         Για το μάθημα της γυμναστικής, κάθε χρόνο το αθλητικό υλικό καλύπτεται επίσης από τις σχολικές επιτροπές του Δήμου μας, όπως και τα είδη καθαρισμού, εξοπλισμός φαρμακείων κ.α.).

5.      Τι προτίθεστε να κάνετε ώστε στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης να παρέχεται καθαριότητα καθ όλη τη διάρκεια του σχολικού ωραρίου;
Για την καθαριότητα των σχολείων προσλαμβάνεται προσωπικό καθαριότητας μέσω ΙΝΕΔΙΒΙΜ, με συμβάσεις μίσθωσης έργου, όπως γίνεται σε όλα τα σχολεία της χώρας.
Επιπλέον υπάρχει και προσωπικό γενικών καθηκόντων από τον ΟΑΕΔ, το οποίο βρίσκεται στους χώρους των σχολείων κατά τη διάρκεια του σχολικού ωραρίου και επικουρεί χρέη καθαριότητας.
Ο Δήμος μας, όπως και όλοι οι Δήμοι της χώρας,  δεν έχουν τη δυνατότητα να προσλάβουν επιπλέον προσωπικό.
Εάν στο μέλλον μας επιτραπεί να προσλάβουμε προσωπικό καθαριότητας, εννοείται πως θα το κάνουμε.

6.      Πώς σκοπεύετε να καλύψετε την έλλειψη τραπεζοκόμων για τα ολοήμερα;
Σύμφωνα με την εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας αναφορικά με τη  Λειτουργία των Δημοτικών Σχολείων, η οποία εκδίδεται για κάθε σχολικό έτος, το γεύμα των μαθητών/τριών παρασκευάζεται στο σπίτι με ευθύνη των γονέων/κηδεμόνων τους. Ο υπεύθυνος του Ολοήμερου Προγράμματος καθώς και οι εκπαιδευτικοί που αναλαμβάνουν την επίβλεψη της διαδικασίας σίτισης έχουν την ευθύνη της καθοδήγησης και εξυπηρέτησης των μαθητών.
Και σε αυτή την περίπτωση ο Δήμος μας, όπως και κανένας άλλος Δήμος δεν μπορούν να προσλάβουν τραπεζοκόμους.

7.      Πώς θα διασφαλίσετε ασφαλή προσβασιμότητα των μαθητών στα σχολεία τους;
Για πρώτη φορά στο Δήμο μας εκπονήθηκε μια ολοκληρωμένη κυκλοφοριακή μελέτη. Προχωράμε άμεσα στην εφαρμογή της, με  στοχευμένες παρεμβάσεις βιώσιμης κινητικότητας και φυσικά λαμβάνοντας υπόψη την προσβασιμότητα στα σχολεία μας.
Επιπλέον η τεχνική υπηρεσία του δήμου μας έχει συντάξει ένα ερωτηματολόγιο/έρευνα μετακινήσεων προς τα σχολεία μας, το οποίο σύντομα θα μοιραστεί.
8.      Ποια είναι τα σχέδιά σας για την φύλαξη και ασφάλεια των σχολικών χώρων και κτιρίων;
Να σας ενημερώσω σε περίπτωση που δεν το γνωρίζουν κάποιοι, ότι ο Δήμος μας έχει επαναπροσλάβει 9 σχολικούς φύλακες, οι οποίοι εργάζονται ως επί το πλείστων βραδινές ώρες. Επίσης από το 2016, έχουμε συνάψει σύμβαση με ιδιωτική εταιρία φύλαξης, όπου 3 αυτοκίνητα εκτελούν περιπολίες από τις 22.00 έως τις 06.00 σε όλο το δήμο, έχοντας στις αρμοδιότητές τους και την επιτήρηση των σχολικών κτιρίων.
Επιπλέον έχουμε τοποθετήσει συναγερμούς στα σχολικά κτίρια του δήμου μας.

9.      Πως σκοπεύετε να αξιοποιήσετε τα υπόλοιπα των προϋπολογισμένων ποσών για τα σχολεία μετά από τις εκπτώσεις που προκύπτουν από τους διαγωνισμούς για τις εργολαβίες;
Καταρχήν να πούμε ότι ο προϋπολογισμός του δήμου μας είναι ένας και ενιαίος. Οι εκπτώσεις που προκύπτουν από τα διάφορα έργα σε όλους τους τομείς, ανατροφοδοτούνται και τα χρήματα ανακατανέμονται όπου υπάρχει ανάγκη.
Πρόσφατα παρουσιάστηκε η ανάγκη για αγορά νέου τεχνολογικού εξοπλισμού στα σχολεία μας και ο δήμος διέθεσε όπως σας είπα το ποσό των 264.244,00 ευρώ προκειμένου να τα εξοπλίσει με τους νέους υπολογιστές κλπ. 
Αυτό που είναι πολύ σημαντικό είναι ότι έχουμε μια άριστη συνεργασία με όλους τους διευθυντές και ότι κάνουμε, γίνεται αφού λάβουμε υπόψη τις προτάσεις τους, μιας και είναι οι άνθρωποι που γνωρίζουν περισσότερο από όλους τις ανάγκες των σχολείων.
10.  Δεδομένου ότι έχει ψηφιστεί νόμος για την υποχρεωτικότητα της δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης, σας καλούμε να μας ενημερώσετε για το σχέδιο που έχετε προκειμένου να διαμορφωθούν οι απαραίτητες προϋποθέσεις ώστε να είναι δυνατή η υλοποίηση του νόμου με επάρκεια σε υλικοτεχνική υποδομή και προσωπικό από το 2020-2021.
Καταρχήν να σας ενημερώσω ότι η πλειοψηφία των γονιών δεν θέλει να φύγουν τα παιδιά τους από τους παιδικούς σταθμούς και να πάνε στα νηπιαγωγεία (υποχρεωτική δίχρονη εκπαίδευση), λόγω του ωραρίου των παιδικών σταθμών καθώς και της σίτισης που προσφέρεται στα παιδιά.
Ειλικρινά δεν μπορώ να καταλάβω με ποιο σκεπτικό προχώρησε η κυβέρνηση σε αυτή την απόφαση, όταν στους παιδικούς σταθμούς παρέχονται στα παιδιά όλα όσα πρέπει σε αυτή την ηλικία, από έμπειρο και εξειδικευμένο προσωπικό.
Επίσης σας ενημερώνω ότι ο Δήμος μας σε ερώτηση που δέχθηκε, όπως και όλοι οι Δήμοι της χώρας, αν υπάρχουν αίθουσες ώστε να καλυφθεί η δίχρονη προσχολική εκπαίδευση ή αν υπάρχουν χώροι για να τοποθετηθούν αίθουσες προκάτ για το σκοπό αυτό, ήταν αρνητικός.
Για την ώρα στα νηπιαγωγεία μας καλύπτονται οι ανάγκες φοίτησης προνηπίων. Όσον αφορά στο σχολικό έτος 2020-2021, όπως σας είπα θα μισθώσουμε και το κτίριο του πολωνικού σχολείου, όπου πιστεύω πως θα καλυφθούν οι ανάγκες που θα προκύψουν.

11.  Τι θέση έχετε για την πρόσφατη εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας που προσδιορίζει τις προϋποθέσεις για την ίδρυση των Τμημάτων Ένταξης σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και στην οποία υπάρχει ξεχωριστή αναφορά για τους Δήμους με την επισήμανση ότι ως προαπαιτούμενο για να ιδρυθεί Τμήμα Ενταξης «πρέπει να εκδοθεί βεβαίωση δαπάνης για τα λειτουργικά έξοδα των προτεινόμενων Τμημάτων Ένταξης από την αρμόδια Ενιαία Σχολική Επιτροπή Α/βάθμιας ή Β/βάθμιας Εκπ/σης…». Σε περίπτωση που ισχύσει το παραπάνω καθεστώς με ποιες ενέργειες και κονδύλια σκοπεύεται να καλύψετε τα λειτουργικά έξοδα των προτεινόμενων Τμημάτων ένταξης;
Η εγκύκλιος αυτή δεν είναι πρόσφατη. Κάθε χρόνο μας τη στέλνει το Υπουργείο Παιδείας και όπως και το 2016, έτσι και κατά τη φετινή χρονιά το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα τη δημιουργία 3 τμημάτων ένταξης, με την ανάληψη όλων των λειτουργικών εξόδων από το Δήμο μας.
Ήμασταν και θα είμαστε πάντα θετικοί σε οτιδήποτε είναι προς όφελος των παιδιών μας, πόσο μάλλον όταν πρόκειται για την ενίσχυση στον τομέα της εκπαίδευσής τους.
Όποτε μας ζητήθηκε η δημιουργία τμήματος ένταξης, ανταποκριθήκαμε θετικά και καλύψαμε τα λειτουργικά έξοδα. Το ίδιο θα κάνουμε αν προκύψει ανάγκη και στο μέλλον.

12.  Τι θέση έχετε για το κοινωνικό φαινόμενο των ναρκωτικών και την εξάπλωσή του στα σχολεία; Με ποιους τρόπους θεωρείτε ότι μπορεί μια Δημοτική Αρχή να συμβάλλει στην αντιμετώπισή του;
Είναι πραγματικά ένα πολύ άσχημο και λυπηρό φαινόμενο, κυρίως για τα ίδια τα παιδιά.
Όσον αφορά μέσα στα σχολεία, θεωρώ ότι οι διευθυντές μας είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι στο θέμα αυτό.
Εμείς ως διοίκηση του Δήμου να σας ενημερώσω ότι μιλάμε με τα παιδιά μας.
Έχουμε μάλιστα καθιερώσει συναντήσεις των μαθητών με τον δήμαρχο, τον αρμόδιο αντιδήμαρχο και τους προέδρους των σχολικών επιτροπών, εκτός σχολικού ωραρίου, στις οποίες συζητάμε και αυτό το θέμα και είμαστε πάντα πρόθυμοι να βοηθήσουμε στο μέτρο που μας επιτρέπεται, όπως για παράδειγμα με τη διοργάνωση ομιλιών, κάτι το οποίο έχουμε κάνει και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε.
Τέλος, θα θέλαμε να ξέρουμε αν και με ποιους τρόπους σκοπεύετε να συνεργαστείτε με τους Συλλόγους Γονέων και την Ένωση Γονέων για θέματα που αφορούν τις ανάγκες των σχολείων και τα αιτήματα των γονέων.
Νομίζω πως τόσο στην ένωση Γονέων, όσο και στους Συλλόγους Γονέων έχω δείξει ότι η πόρτα μου είναι πάντα ανοιχτή και οποιαδήποτε στιγμή μου ζητηθεί η συνδρομή μου ή η συνεργασία μου δεν έχω αρνηθεί.
Έτσι θα συνεχίσω, τόσο εγώ όσο και οι συνεργάτες μου, σε κλίμα συνεργασίας προς όφελος των παιδιών μας.

Ηλίας Αποστολόπουλος
Δήμαρχος Παπάγου  - Χολαργού




Δελτίο Τύπου σχετική με την ανυπαρξία ενεργών ΥΔΕ στα σχολεία του Δήμου

Δυστυχώς αυτό που υποστήριζε εδώ και πάνω από ένα χρόνο η Ένωση Γονέων και οι Σύλλογοι, επιβεβαιώνεται περίτρανα με τις σπασμωδικές κινήσεις...