08 Μαΐου 2019

12+1 Ερωτήσεις για τα σχολεία - Απαντήσεις του υποψηφίου Δημάρχου Δημήτρη Τούτουζα -ΣΥΝ ΠΟΛΙΣ ΠΑΠΑΓΟΥ ΧΟΛΑΡΓΟΥ



Σας υπενθυμίζουμε  ότι η Ένωση Γονέων Παπάγου-Χολαργού μεταφέροντας την φωνή των γονιών του δήμου μας  για τα θέματα που αφορούν  στην εκπαίδευση και τα σχολεία μας και  που θα κληθεί να διαχειριστεί η δημοτική αρχή που θα προκύψει από τις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, έστειλε 12+1 ερωτήματα σε όλους τους υποψήφιους δημάρχους του τόπου μας. 

Είχαμε δηλώσει ότι οι  απαντήσεις θα δημοσιοποιηθούν (ανάλογα με την σειρά που θα μας σταλούν ).
Ακολουθούν οι  απαντήσεις που μας έδωσε ο  υποψήφιος Δήμαρχος Δημήτρης Τούτουζας, επικεφαλής της παράταξης ΣΥΝ ΠΟΛΙΣ ΠΑΠΑΓΟΥ ΧΟΛΑΡΓΟΥ

12+1 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ
Για τους υποψήφιους Δημάρχους Παπάγου-Χολαργού


1. Σε ποιες σχετικές ενέργειες θα προβείτε και από που θα αντλήσετε ή θα διεκδικήσετε τα απαραίτητα κονδύλια, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες των σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στο Δήμο μας;
Για να καλύψουμε τις ανάγκες των σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης θα αντλήσουμε πρωτίστως τα κονδύλια μέσω ΣΑΤΑ και ΚΑΠ. Σε περίπτωση επιπλέον αναγκών έχουμε τη δυνατότητα να αυξήσουμε το ποσό που εισπράττεται για την Παιδεία μέσω ΦΗΧ (Φόρος Ηλεκτροδοτούμενων Χώρων). Ως δημοτική αρχή εμείς, όπως έχουμε δεσμευτεί, θα επιχορηγούμε τις δύο σχολικές επιτροπές από την αρχή της εκάστοτε σχολικής χρονιάς για να κάνουν σωστά τον προγραμματισμό τους.

2. Ποιο είναι το πλάνο σας για την ανέγερση νέων σχολικών μονάδων ώστε να καλυφθούν επαρκώς οι ανάγκες των μαθητών του Δήμου;
Το πλάνο μας είναι η ανέγερση των δύο σχολικών μονάδων: μία στον Χολαργό (Κλειούς) και μία στον Παπάγο (Παναγιώτη Λεφάκη). Θα τρέξουμε όλες τις απαραίτητες διαδικασίες με την Τεχνική Υπηρεσία για την κατάθεση φακέλων με πλήρη στοιχεία στην ΚΤΥΠ και την άμεση δέσμευσή της για την ανέγερση των δύο σχολικών μονάδων. Επιπλέον θα διευθετήσουμε το θέμα του οικοπέδου (ΟΤ117Α) για την ανέγερση και μεταφορά του 2ου-3ου  νηπιαγωγείου Χολαργού.

3.Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμά σας και ποιες θα είναι οι κινήσεις σας ώστε να φύγουν από σχολεία του Δήμου μας οι προκάτ αίθουσες (πάγιο αίτημα των Συλλόγων Γονέων και της Ένωσης Γονέων), να γίνουν εργαστήρια, τμήματα ένταξης, αίθουσες διδασκαλίας ειδικοτήτων, αίθουσες τελετών, αίθουσες σίτισης για το ολοήμερο κ.λπ. σύμφωνα με τις ανάγκες του κάθε σχολείου; 
Έχοντας δώσει πλήρη φάκελο στην ΚΤΥΠ χρειάζονται δύο χρόνια για να βγει η έγκριση να παραδώσει τα σχολικά συγκροτήματα. Με αυτό το πλάνο εντός τριετίας θα είναι το χρονοδιάγραμμά μας για την ανέγερση των δύο σχολικών συγκροτημάτων ούτως ώστε να πάψουν να υπάρχουν προκάτ αίθουσες και να μπορέσει κάθε σχολείο να έχει τις απαραίτητες και κατάλληλες αίθουσες για όλες τις δραστηριότητες.

4. Θεωρείτε ότι η συντήρηση και η κάλυψη των υλικοτεχνικών αναγκών των υπαρχόντων σχολικών μονάδων είναι επαρκής; Τι σκοπεύετε να κάνετε σε ζητήματα όπως: συντήρηση και επισκευές των καταγεγραμμένων στην λίστα και έκθεση υλικοτεχνικών, κάλυψη λειτουργικών και αναλώσιμων απαραίτητων για την λειτουργία εργαστηρίων και μαθημάτων γυμναστικής, πληροφορικής, εικαστικών και κάλυψη της γραφικής ύλης σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης του δήμου μας;
Εμείς οι ίδιοι έχουμε παρατηρήσει ότι δεν είναι επαρκής. Θα δημιουργήσουμε μία ομάδα άμεσης παρέμβασης της τεχνικής υπηρεσίας για την καταγραφή των αναγκών. Θα πραγματοποιηθεί δημιουργία φακέλων για κάθε σχολείο και προγραμματισμός των συντηρήσεων και επισκευών τους (αποκατάστασή τους). Όσον αφορά τις υλικοτεχνικές ανάγκες όπως σας απάντησα στην πρώτη ερώτηση θα κυνηγήσουμε τα ΚΑΠ, ΣΑΤΑ και η επόμενη κίνησή μας θα είναι η αύξηση του ΦΗΧ. Συγκεκριμένα θα βάλουμε ως προτεραιότητά μας την χρηματοδότηση από τον Άξονα Προτεραιότητας 11 του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Αττική 2014-2020» και την ένταξή μας στο πρόγραμμα «Προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού ΤΠΕ σε σχολικές μονάδες Γενικής και Επαγγελματικής Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Περιφέρειας Αττικής» που έχει ως προϋπολογισμό περίπου 7 εκ. ευρώ για 644 σχολικές μονάδες Γενικής και Επαγγελματικής Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Θα κυνηγήσουμε το πρόγραμμα «Προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού ΤΠΕ σε σχολικές μονάδες της Προσχολικής και Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης της Περιφέρειας Αττικής» που έχει ως προϋπολογισμό περίπου 8,6 εκ. ευρώ για 1.450 μονάδες Προσχολικής και Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και αναμένεται στο επόμενο χρονικό διάστημα να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για την υπογραφή του.

5. Τι προτίθεστε να κάνετε ώστε στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης να παρέχεται καθαριότητα καθ’ όλη τη διάρκεια του σχολικού ωραρίου;
Μέσω προγραμμάτων ΟΑΕΔ μπορούμε να καλύψουμε δεκάμηνα ΣΕΠ από Σεπτέμβριο έως Ιούλιο, με ανθρώπους γενικών καθηκόντων με πρώτο τους μέλημα την καθαριότητα.

6. Πώς σκοπεύετε να καλύψετε την έλλειψη τραπεζοκόμων για τα ολοήμερα;
Θα πρέπει να το δούμε (μέσω ΙΝΕΔΙΒΙΜ) εάν υπάρχουν συμβάσεις για να καλύψουμε τις ανάγκες του ολοήμερου. Σε αντίθετη περίπτωση θα δούμε μήπως το καταφέρουμε μέσω ΟΑΕΔ.

7. Πώς θα διασφαλίσετε ασφαλή προσβασιμότητα των μαθητών στα σχολεία τους;
Πρώτα θα υπάρχει έλεγχος σε κάθε σχολική ομάδα για να ελέγχουμε τα μέτρα ασφαλείας που προβλέπονται από την Τροχαία και θα τα εφαρμόσουμε άμεσα. Κατά δεύτερον, στα σχολεία της πρωτοβάθμιας θα υπάρχουν σχολικοί τροχονόμοι.

8. Ποια είναι τα σχέδιά σας για την φύλαξη και ασφάλεια των σχολικών χώρων και κτιρίων;
Θα καλύψουμε τα σχολικά κτίρια με συναγερμό συνδεδεμένο με κέντρο λήψεως σημάτων με άμεση επέμβαση των συμβάντων. Θα αυξήσουμε τονεξωτερικό φωτισμό των κτιρίων και θα ενισχύσουμε τις περιφράξεις τους. Επίσης πιστεύουμε ότι είναι σημαντικός και ο έλεγχος των κτιρίων με την δυνατότητα κάλυψης από τους σχολικούς φύλακες.

9. Πως σκοπεύετε να αξιοποιήσετετα υπόλοιπα των προϋπολογισμένων ποσών για τα σχολεία μετά από τις εκπτώσεις που προκύπτουν από τους διαγωνισμούς για τις εργολαβίες;
Με συγκεκριμένες τεχνικές προδιαγραφές από την τεχνική υπηρεσία, με μελέτη και πιστοποιητικά για τις εταιρείες που συμμετέχουν στον διαγωνισμό και σε περίπτωση ποσού αδιάθετου μέσω εκπτώσεων θα διατίθεται για την αγορά υλικοτεχνικού εξοπλισμού των σχολείων του Δήμου μας.

10. Δεδομένου ότι έχει ψηφιστεί νόμος για την υποχρεωτικότητα της δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης, σας καλούμε να μας ενημερώσετε για το σχέδιο που έχετε προκειμένου να διαμορφωθούν οι απαραίτητες προϋποθέσεις ώστε να είναι δυνατή η υλοποίηση του νόμου με επάρκεια σε υλικοτεχνική υποδομή και προσωπικόαπό το 2020-2021.
Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν ήδη 196 παιδιά εκτός. Με την ανέγερση 2ου-3ου νηπιαγωγείου ευελπιστούμε να καλύψουμε αρκετές θέσεις και για την πλήρη κάλυψη θα κοιτάξουμε να ενοικιαστούν κατάλληλοι χώροι ούτως ώστε εντός διετίας να έχουμε πλήρη κάλυψη της διετούς προσχολικής εκπαίδευσης.

11. Τι θέση έχετε για την πρόσφατη εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας που προσδιορίζει τις προϋποθέσεις για την ίδρυση των Τμημάτων Ένταξης σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και στην οποία υπάρχει ξεχωριστή αναφορά για τους Δήμους με την επισήμανση ότι ως προ-απαιτούμενο για να ιδρυθεί Τμήμα Ένταξης «πρέπει να εκδοθεί βεβαίωση δαπάνης για τα λειτουργικά έξοδα των προτεινόμενων Τμημάτων Ένταξης από την αρμόδια Ενιαία Σχολική Επιτροπή Α/βάθμιας ή Β/βάθμιας Εκπ/σης…». Σε περίπτωση που ισχύσει το παραπάνω καθεστώς με ποιες ενέργειες και κονδύλια σκοπεύετε να καλύψετε τα λειτουργικά έξοδα των προτεινόμενων Τμημάτων Ένταξης;
Επειδή θεωρούμε τα τμήματα ένταξης απαραίτητα σε κάθε σχολική μονάδα είμαστε αποφασισμένοι να πιέσουμε όχι μόνο για να ιδρυθούν άλλα και να εξοπλιστούν κατάλληλα.

12. Τι θέση έχετε για το κοινωνικό φαινόμενο των ναρκωτικών και την εξάπλωσή του στα σχολεία; Με ποιους τρόπους θεωρείτε ότι μπορεί μια Δημοτική Αρχή να συμβάλλει στην αντιμετώπισή του;
Η δημοτική αρχή έχει την υποχρέωση να αντιμετωπίζει το κοινωνικό φαινόμενο των ναρκωτικών μέσω ενημερωτικών εκδηλώσεων και ημερίδων σε κάθε σχολική μονάδα σε συνεργασία με εξειδικευμένους φορείς για να αποτρέψουν την νεολαία από αυτή την μάστιγα.

+1 
Τέλος, θα θέλαμε να ξέρουμε αν και με ποιους τρόπους σκοπεύετε να συνεργαστείτε με τους Συλλόγους Γονέων και την Ένωση Γονέων για θέματα που αφορούν τις ανάγκες των σχολείων και τα αιτήματα των γονέων.
Είμαι ο ίδιος πρόεδρος σε σύλλογο γονέων. Θεωρώ φρόνιμο και ουσιαστικό ανά τακτά χρονικά διαστήματα (τριμήνου) να συνέρχεται συμβούλιο στο γραφείο παιδείας με την ΈνωσηΓονέων και τους Συλλόγους Γονέων των σχολείων μας.

Με εκτίμηση,
Δημήτρης Τούτουζας
Υποψήφιος Δήμαρχος Παπάγου-Χολαργού με τον Συνδυασμό Συν Πόλις

​ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΓΟΝΕΩΝ ΠΑΠΑΓΟΥ - ΧΟΛΑΡΓΟΥ ΓΙΑ ΤΟ​ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΙΔΡΥΣΗΣ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ

Η Ένωση Γονέων Παπάγου Χολαργού στηρίζει τον αγώνα των μαθητών και των   φοιτητών ενάντια στο νομοσχέδιο που θέλει να καταθέσει η κυβέρνηση ...