18 Μαΐου 2019

12+1 Ερωτήσεις για τα σχολεία - Απαντήσεις του υποψηφίου Δημάρχου Περικλή Ζήκα - ΔΙΚΤΥΟ ΠΟΛΙΤΩΝ ΧΟΛΑΡΓΟΥ ΠΑΠΑΓΟΥ


Σας υπενθυμίζουμε  ότι η Ένωση Γονέων Παπάγου-Χολαργού μεταφέροντας την φωνή των γονιών του δήμου μας  για τα θέματα που αφορούν  στην εκπαίδευση και τα σχολεία μας και  που θα κληθεί να διαχειριστεί η δημοτική αρχή που θα προκύψει από τις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, έστειλε 12+1 ερωτήματα σε όλους τους υποψήφιους δημάρχους του τόπου μας. 
Είχαμε δηλώσει ότι οι  απαντήσεις θα δημοσιοποιηθούν (ανάλογα με την σειρά που θα μας σταλούν).
Ακολουθούν οι απαντήσεις που μας έδωσε ο  υποψήφιος Δήμαρχος Περικλής Ζήκας, Επικεφαλής "Δικτύου Πολιτών Χολαργού - Παπάγου".

Απαντήσεις

Δικτύου Πολιτών Χολαργού – Παπάγου

12 + 1 ερωτήσεις
για τους υποψηφίους Δημάρχους Παπάγου-Χολαργού

1.   Σε ποιες σχετικές ενέργειες θα προβείτε και από που θα αντλήσετε ή θα διεκδικήσετε τα απαραίτητα κονδύλια, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες των σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στο Δήμο μας;

Για μας η διεκδίκηση και ο καθημερινός αγώνας, είναι βασική μας αρχή. Αντιταχθήκαμε και συνεχίζουμε με συνέπεια τον αγώνα ενάντια στις ακολουθούμενες μνημονιακές αντικοινωνικές πολιτικές των πολιτικών απατεώνων που κυβέρνησαν ή κυβερνούν τη χώρα μας.Οι Δήμοι οφείλουν να αντικρούουν αυτές τις πολιτικές και να είναι η ασπίδα της κοινωνίας απέναντι σ’ αυτές.
Συνεπώς θα συνεχίσουμε να απευθυνόμαστε και να διεκδικούμε από την κεντρική εξουσία την κάλυψη των αναγκών των σχολείων μας.
Απ’ την άλλη ο δήμος μας έχει ένα σημαντικό ταμειακό απόθεμα από την απαλλοτρίωση των εκτάσεων για την Αττική Οδό.

Πέραν αυτών, το τοπικό σχέδιο για τη διαχείριση των απορριμμάτων που έχουμε προτείνει από το 2014 (με διαλογή στην πηγή και αξιοποίηση των ανακυκλώσιμων υλικών) θα επιτρέψει στο δήμο μας αφενός να μειώσει το κόστος διαχείρισης των απορριμμάτων, αφετέρου να αξιοποιήσει τους σημαντικούς πόρους από τα ανακυκλώσιμα υλικά που βρίσκονται στα απορρίμματα, για την κάλυψη των αναγκών των σχολείων.

Θα αξιοποιήσουμε φυσικά και τους πόρους που παρέχουν τα εκάστοτε ευρωπαϊκά / περιφερειακά προγράμματα, αλλά θεωρούμε ότι ο κάθε Δήμος πρέπει να έχει σταθερές πηγές χρηματοδότησης, έτσι ώστε να μην εξαρτάται από τα περιστασιακά προγράμματα που έχουν περιορισμένη διάρκεια.


2.   Ποιο είναι το πλάνο σας για την ανέγερση νέων σχολικών μονάδων ώστε να καλυφθούν επαρκώς οι ανάγκες των μαθητών του Δήμου;

Σύμφωνα με το σκεπτικό της προηγούμενης απάντησης, θα δρομολογήσουμε την ανέγερση νέων προσχολικών και σχολικών μονάδων,σύμφωνα με τις ανάγκες των γονιών & μαθητών της πόλης μας. Όχι φυσικά με ΣΔΙΤ, αλλά μέσω του παλιού ΟΣΚ, δηλαδή της σημερινής ΚΤΥΠ, έξω από κάθε λογική ιδιωτών ή/και χορηγών.


3.   Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμά σας και ποιες θα είναι οι κινήσεις σας ώστε να φύγουν από σχολεία του Δήμου μας οι προκάτ αίθουσες (πάγιο αίτημα των Συλλόγων Γονέων και της Ένωσης Γονέων), να γίνουν εργαστήρια, τμήματα ένταξης, αίθουσες διδασκαλίας ειδικοτήτων, αίθουσες τελετών, αίθουσες σίτισης για το ολοήμερο κ.λπ. σύμφωνα με τις ανάγκες του κάθε σχολείου;

Αποτελεί άμεση προτεραιότητα για μας η δρομολόγηση της αντιμετώπισης αυτών των καταστάσεων που περιγράφετε. Βλ. και προηγούμενες απαντήσεις (αρ. 1 και 2).


4.   Θεωρείτε ότι η συντήρηση και η κάλυψη των υλικοτεχνικών αναγκών των υπαρχόντων σχολικών μονάδων είναι επαρκής; Τι σκοπεύετε να κάνετε σε ζητήματα όπως: συντήρηση και επισκευές των καταγεγραμμένων στην λίστα και έκθεση υλικοτεχνικών, κάλυψη λειτουργικών και αναλώσιμων απαραίτητων για την λειτουργία εργαστηρίων και μαθημάτων γυμναστικής, πληροφορικής, εικαστικών και κάλυψη της γραφικής ύλης σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης του δήμου μας;
Είναι κοινά παραδεκτό ότι δεν είναι επαρκής η κάλυψη των υλικοτεχνικών αναγκών των υπαρχόντων σχολικών μονάδων και το έχουμε επισημάνει και στις σχετικές συζητήσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Σχετικά με τις δικές μας ενέργειες, δείτε όσα αναλυτικά δηλώνουμε στην απάντηση αρ. 1.

5.   Τι προτίθεστε να κάνετε ώστε στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης να παρέχεται καθαριότητα καθ όλη τη διάρκεια του σχολικού ωραρίου;
·         Εφαρμογή των διατάξεων του νόμου 4483/2017 που προβλέπουν οι σχολικές καθαρίστριες να αμείβονται και για τους κοινόχρηστους χώρους, και η σύναψη των συμβάσεων τους να είναι διετής, για δύο σχολικές περιόδους.
·         Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

6.   Πώς σκοπεύετε να καλύψετε την έλλειψη τραπεζοκόμων για τα ολοήμερα;
Με Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

7.   Πώς θα διασφαλίσετε ασφαλή προσβασιμότητα των μαθητών στα σχολεία τους;

·      Με προσλήψεις σχολικών τροχονόμων.
·      Με συνεννόηση με τις αρμόδιες αρχές (Τροχαία).
·      Με διαφοροποίηση του τρόπου ανακατασκευής  των πεζοδρομίων, έτσι ώστε να πληρούν τις Ελληνικές και διεθνείς προδιαγραφές.
·      Με καμπάνια ευαισθητοποίησης για τα δικαιώματα των πεζών και των ευάλωτων ομάδων.
·      Με εκπόνηση και εφαρμογή ολοκληρωμένου Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ), που θα περιλαμβάνει την αποτροπή χρήσης του αυτοκινήτου υπέρ των ήπιων μορφών μετακίνησης, που σταδιακά  θα «εκπαιδεύει», θα συνεργεί και θα μεροληπτεί υπέρ αυτών των μορφών ήπιας μετακίνησης.

8.   Ποια είναι τα σχέδιά σας για την φύλαξη και ασφάλεια των σχολικών χώρων και κτιρίων;
Επαναφορά των Σχολικών φυλάκων που οι μνημονιακές κυβερνήσεις έθεσαν σε υποχρεωτική διαθεσιμότητα το 2013, και τους μετέφεραν σε θέσεις βοηθητικού υγειονομικού προσωπικού σε νοσοκομεία της Χώρας.
Με μόνιμες θέσεις εργασίας και 3 βάρδιες. Γιατί η δημόσια περιούσια πρέπει να προστατεύεται. Τα σχολεία θέλουμε να είναι ανοιχτά στην κοινωνία και μετά το πέρας του σχολικού ωραρίου. Η περιφρούρηση των δημόσιων χώρων για μας δεν είναι τυπική διαδικασία, αλλά ουσιαστική με συμμετοχή, στήριξη κλπ

9.   Πως σκοπεύετε να αξιοποιήσετε τα υπόλοιπα των προϋπολογισμένων ποσών για τα σχολεία μετά από τις εκπτώσεις που προκύπτουν από τους διαγωνισμούς για τις εργολαβίες;

Με δέσμευση των κονδυλίων για την πλήρη κάλυψη των αναγκών των σχολείων.

10.      Δεδομένου ότι έχει ψηφιστεί νόμος για την υποχρεωτικότητα της δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης, σας καλούμε να μας ενημερώσετε για το σχέδιο που έχετε προκειμένου να διαμορφωθούν οι απαραίτητες προϋποθέσεις ώστε να είναι δυνατή η υλοποίηση του νόμου με επάρκεια σε υλικοτεχνική υποδομή και προσωπικό από το 2020-2021.

Για την πραγματοποίηση της παραπάνω απόφασης, χρειάζονται μελέτη, κονδύλια, προσλήψεις. Εμείς θα διεκδικήσουμε αυτό που αναλογεί στο Δήμο μας,μαζί με τους γονείς.


11.      Τι θέση έχετε για την πρόσφατη εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας που προσδιορίζει τις προϋποθέσεις για την ίδρυση των Τμημάτων Ένταξης σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και στην οποία υπάρχει ξεχωριστή αναφορά για τους Δήμους με την επισήμανση ότι ως προαπαιτούμενο για να ιδρυθεί Τμήμα Ένταξης «πρέπει να εκδοθεί βεβαίωση δαπάνης για τα λειτουργικά έξοδα των προτεινόμενων Τμημάτων Ένταξης από την αρμόδια Ενιαία Σχολική Επιτροπή Α/βάθμιας ή Β/βάθμιας Εκπ/σης…». Σε περίπτωση που ισχύσει το παραπάνω καθεστώς με ποιες ενέργειες και κονδύλια σκοπεύεται να καλύψετε τα λειτουργικά έξοδα των προτεινόμενων Τμημάτων ένταξης;

Τα έσοδα του κράτους από τη φορολογία θα πρέπει να καλύπτουν απόλυτα της ανάγκες στην Εκπαίδευση και να μην μεταφέρονται αρμοδιότητες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση χωρίς τους αντίστοιχους και επαρκείς πόρους.

Παρόλα αυτά το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης μας ενέκρινε ομόφωνα  (απόφαση 112/2019) την υπ΄ αριθ. 3/2019 απόφαση της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας (Δ.Ε.Π.) περί ίδρυσης τμημάτων ένταξης στα: 3ο Δημοτικό Σχολείο Παπάγου, 5ο Δημοτικό Σχολείο Χολαργού και 1ο Γυμνάσιο Χολαργού και συγκεκριμένα:
1. ενός (1) τμήματος ένταξης στο 3
ο Δημοτικό Σχολείο Παπάγου,
2. ενός (1) τμήματος ένταξης στο 5
ο Δημοτικό Σχολείο Χολαργού και
3. ενός (1) τμήματος ένταξης στο 1
ο Γυμνάσιο Χολαργού.


12.      Τι θέση έχετε για το κοινωνικό φαινόμενο των ναρκωτικών και την εξάπλωσή του στα σχολεία;Με ποιους τρόπους θεωρείτε ότι μπορεί μια Δημοτική Αρχή να συμβάλλει στην αντιμετώπισή του;
·      Συνεργασία με τους εξειδικευμένους φορείς της πόλης μας (το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας, το Κέντρο Πρόληψης Εξαρτήσεων «Αργώ» και το ΚΕΘΕΑ Πλεύση) για την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων (ναρκωτικά, κλπ).
·      Ενεργοποίηση του Τοπικού Συμβουλίου Πρόληψης Παραβατικότητας με στόχο το σχεδιασμό δράσεων ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και πρόληψης.


12. +1 
Τέλος, θα θέλαμε να ξέρουμε αν και με ποιους τρόπουςσκοπεύετε να συνεργαστείτε με τους Συλλόγους Γονέων και την Ένωση Γονέων για θέματα που αφορούν τις ανάγκες των σχολείων και τα αιτήματα των γονέων.
·         Με καθιέρωση τακτικών συναντήσεων ενημέρωσης.
·         Με τακτική σύγκληση της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας, με τη συμμετοχή όλων των παρατάξεων, αλλά και των αναγκαίων υπηρεσιακών παραγόντων.


Δελτίο Τύπου σχετική με την ανυπαρξία ενεργών ΥΔΕ στα σχολεία του Δήμου

Δυστυχώς αυτό που υποστήριζε εδώ και πάνω από ένα χρόνο η Ένωση Γονέων και οι Σύλλογοι, επιβεβαιώνεται περίτρανα με τις σπασμωδικές κινήσεις...