21 Οκτωβρίου 2019

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΟΠΤΕΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Η Ομοσπονδία Γονέων & Κηδεμόνων Αττικής το τελευταίο χρονικό διάστημα γίνεται αποδέκτης δεκάδων καταγγελιών από Συλλόγους Γονέων σε όλη την Ελλάδα για τον τρόπο ερμηνείας των δημοτικών αρχών της παραγράφου «εποπτεία και έλεγχος των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων» που αναφέρεται στο Ν. 3852/άρθρο 94/παρ.4. Ερμηνεύοντας όπως τους βολεύει και κατά το δοκούν την έννοια «εποπτεία» των συλλόγων γονέων απαιτούν από αυτούς έγγραφα όπως βιβλία συνεδριάσεων Δ.Σ, γενικών συνελεύσεων, ταμείου συνδρομών, μητρώου μελών κλπ.
Η συγκρότηση του γονεϊκού κινήματος καθορίζεται από τους νόμους 1566/85 (άρθρο 53), 2621/98 (άρθρο 2) και ν. 4415/16. Κανένας δεν έχει το δικαίωμα να παρεμβαίνει στους συλλόγους γονέων και στις ενώσεις γονέων, ούτε διευθυντές, ούτε δήμος, περιφέρεια ή κυβέρνηση. Μοναδική εξαίρεση είναι η περίπτωση που ένας σύλλογος Γονέων ή μια Ένωση ή μια Ομοσπονδία έχει διαλυθεί, τότε έχουν την υποχρέωση να συγκαλέσουν – και μόνο – Γενική Συνέλευση όπως ορίζει η νομοθεσία.
Ο ρόλος των Συλλόγων Γονέων είναι διεκδικητικός, συντονιστικός, και οργανωτικός. Οι Σύλλογοι Γονέων υπερασπίζονται το δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης, αναδεικνύουν τα προβλήματα γενικότερα της Παιδείας και μπαίνουν μπροστά στον αγώνα για την επίλυση τους, κόντρα στις λογικές της διαχείρισης και της ενσωμάτωσης όπως αυτή εκφράζεται με τις «συστάσεις» δήμων, που αποτελούν, προσπάθεια ανοικτής παρέμβασης στις δομές και τη λειτουργία του γονεϊκού κινήματος.
Καταγγέλλουμε κάθε προσπάθεια αλλαγής της φυσιογνωμίας των συλλόγων γονέων, μετατρέποντάς τους σε επιχειρήσεις, αναπροσανατολίζοντας τη λειτουργία τους σε όργανα συνδιαχείρισης του σχολείου. Οι Σύλλογοι Γονέων και κηδεμόνων δεν θα επιτρέψουν να περάσει η προσπάθεια διάλυσης και χειραγώγησης του οργανωμένου γονεϊκού κινήματος. Οι Σύλλογοι Γονέων δεν είναι ούτε εταιρείες, ούτε ΜΚΟ και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να παίξουν το ρόλο της «παραδουλεύτρας» που θα καλύπτει με πασαλείμματα τα όποια κενά του δημόσιου σχολείου.
Το γονεϊκό κίνημα έχει οργανωτική δομή και συλλογικά όργανα, δεν μπορεί να είναι ούτε ΜΚΟ, ούτε φορέας της ενσωμάτωσης, της υποταγής, της κοινωνικής συναίνεσης, της συμμετοχής, της αναδιαμόρφωσης, της συναλλαγής και της συνενοχής.
Αθήνα 17 Οκτωβρίου 2019

Σύσταση σε σώμα νέου ΔΣ Ένωσης Γονέων Παπάγου - Χολαργού

Το νέο ΔΣ της Ένωσης Γονέων Παπάγου Χολαργού, όπως αυτό προέκυψε από τη συνεδρίαση για τη συγκρότηση σε σώμα, της 15ης Μαρτίου 2023 είναι: Π...