24 Νοεμβρίου 2020

ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΝ ΜΕΣΩ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ



 ΠΡΟΣ: ΥΠΑΙΘ 

 Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης

 Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Β΄Αθήνας 

 Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Β΄Αθήνας

 ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ: ΑΣΓΜΕ 

 Ομοσπονδία Γονέων Αττικής 

 Α-Γ ΕΛΜΕ 

 Σύλλογος «Περικλής» 

 Σύλλογοι Γονέων Δήμου Παπάγου Χολαργού 

 Εκπρόσωποι Ένωσης Παπάγου Χολαργού 

ΘΕΜΑ: Υπόμνημα για τις ανάγκες της εκπαίδευσης εν μέσω πανδημίας 

Αξιότιμοι κύριοι, 

Με το νέο κύμα του κορονοϊού και τα μέτρα για το κλείσιμο των σχολείων της Α’ θμιας και Β΄θμιας εκπαίδευσης, για άλλη μια φορά οι μαθητές, οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί καλούνται να προσαρμοστούν στις συνθήκες της τηλεκπαίδευσης. 

Από τις πρώτες μέρες εφαρμογής της συγκεκριμένης μεθόδου διδασκαλίας παρατηρούνται σοβαρά προβλήματα και στα σχολεία του Δήμου μας που αφορούν: 

 Τη μη εξασφάλιση για όλους τους μαθητές του απαραίτητου τεχνολογικού εξοπλισμού και δωρεάν συνδέσεων ιντερνετ ώστε να εξασφαλίζεται η ισότιμη πρόσβαση όλων των μαθητών στην τηλεκπαίδευση. Τα προβλήματα αυτά είναι πολλαπλάσια στην Α’ θμια εκπαίδευση καθώς η τεχνική ανάγκη για τα παιδιά του Δημοτικού και των Νηπιαγωγείων δεν μπορεί να καλυφθεί μέσω κινητού ή σταθερού τηλεφώνου. 

 Τη συνδεσιμότητα στην πλατφόρμα που έχει επιλεγεί από το Υπουργείο για τη διεξαγωγή των μαθημάτων. 

 Την ασφάλεια που αφορά στην συνδεσιμότητα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα . 

 Τη δυσκολία εκπαιδευτικών να οργανώσουν την εξ αποστάσεως διδασκαλία, καθώς δεν έχει προηγηθεί κάποια σχετική επιμόρφωση, με δεδομένο φυσικά ότι δε μπορεί να υποκαταστήσει τη διά ζώσης διδασκαλία 

 Τις δυσκολίες που προκύπτουν στον οικογενειακό προγραμματισμό, με γονείς να αναγκάζονται να κάνουν χρήση της κανονικής τους άδειας, ενώ σε μια σειρά οικογένειες αυτή έχει εξαντληθεί και αναγκάζονται να κάνουν χρήση αδειών άνευ αποδοχών ή/και να αναγκάζονται να στηρίζονται σε οικογενειακά πρόσωπα μεγάλης ηλικίας με ό,τι κινδύνους αυτό συνεπάγεται για την υγεία τους και την έκθεση στους κινδύνους διασποράς της πανδημίας. 

Επιπλέον, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες εκπαιδευτικών και μαθητών, η αλήθεια είναι ότι στα κενά που αφορούν την ύλη από την περσινή σχολική χρονιά, έρχονται να προστεθούν νέα κενά. Είναι πρακτικά αδύνατον να προχωρήσει κανονικά η ύλη των μαθημάτων με μια μέθοδο που κατά κοινή ομολογία, αποτελεί φτωχό υποκατάστατο της δια ζώσης διδασκαλίας και σε συνθήκες που περιγράφονται παραπάνω. Το ζήτημα αυτό δημιουργεί θέμα για όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης, ενώ έχει ιδιαίτερη βαρύτητα για τους μαθητές με μαθησιακά προβλήματα. 

Με δεδομένο ότι σύμφωνα με δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών, το κλείσιμο των σχολείων θα παραταθεί και πέραν της 30ης Νοεμβρίου, ενώ σύμφωνα με τις πρόσφατες εγκυκλίους, η εξ αποστάσεως εκπαίδευση είναι υποχρεωτική, η ύλη προχωράει σύμφωνα με τον προγραμματισμό που είχε γίνει όταν δεν υπήρχαν οι αντικειμενικές δυσκολίες που προέκυψαν λόγω της πανδημίας και οι απουσίες λογίζονται κανονικά στους μαθητές, απαιτούμε από τις υπηρεσίες σας να αναλάβουν την υποχρέωσή τους για την εξασφάλιση της ισότιμης συμμετοχής όλων των μαθητών στην τηλεκπαίδευση. Συγκεκριμένα: 

 Να δοθεί άμεσα οδηγία στις διευθύνσεις των σχολείων της Α’ θμιας και Β’ θμιας εκπαίδευσης να καταγραφούν οι ανάγκες μαθητών σε τεχνικό εξοπλισμό  Να καλυφθούν οι ανάγκες αυτές με ευθύνη του Υπουργείου 

 Να δοθεί η δυνατότητα στους Συλλόγους Διδασκόντων να αποφασίζουν για τον προγραμματισμό και τα μέσα που επιλέγονται για την τηλεκπαίδευση και να τους δοθεί η δυνατότητα να χρησιμοποιούν όλα τα διαθέσιμα μέσα (σύγχρονης και ασύγχρονης εκπαίδευσης) χωρίς αποκλεισμούς και εμπόδια για τους ίδιους τους μαθητές 

 Να μη λογίζονται απουσίες σε μαθητές για τους οποίους δεν έχουν εξασφαλιστεί με ευθύνη του Υπουργείου όλα τα απαραίτητα μέσα για τη συμμετοχή τους στην τηλεκπαίδευση 

 Να προχωρήσετε έγκαιρα στον επαναπροσδιορισμό της ύλης, που αντικειμενικά είναι δυνατόν να καλυφθεί στην διάρκεια της σχολικής χρονιάς, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις κατηγορίες των μαθητών που θα κληθούν να την καλύψουν. 

Με την ευκαιρία, επισημαίνουμε ότι είναι κομβικής σημασίας, το διάστημα που είναι κλειστά τα σχολεία να υπάρξει η κατάλληλη προετοιμασία ώστε όταν αυτά ανοίξουν (το συντομότερο δυνατόν), να εξασφαλίζονται όλοι οι απαραίτητοι όροι, για την ασφάλεια των μαθητών, των εκπαιδευτικών, του βοηθητικού προσωπικού και των οικείων τους, ικανοποιώντας τα αιτήματα του συνόλου της εκπαιδευτικής κοινότητας τα οποία υποστηρίζει και η Ένωσή μας. Συγκεκριμένα:

  Μέτρα αποσυμφόρησης των σχολικών αιθουσών με πάγιο αίτημα τους 15 μαθητές ανά τμήμα.

  Κάλυψη των εκπαιδευτικών κενών. 

 Μέτρα υγιεινής και απολύμανσης για την ασφάλεια στα σχολεία (με επαρκές μόνιμο προσωπικό καθαριότητας, μέσα ατομικής προστασίας, αντισηπτικά) 

 Δωρεάν τεστ σε εκπαιδευτικούς και γονείς για τα σχολεία που εντοπίζεται κρούσμα. 

Ζητούμε να έχουμε έγγραφη απάντηση για τον προγραμματισμό σας σε ότι αφορά τα παραπάνω αιτήματά μας, το συντομότερο δυνατόν. 

Σε αναμονή των απαντήσεών σας, 

Με εκτίμηση,

 Για το Δ.Σ. της Ένωσης Γονέων Παπάγου-Χολαργού 

Η Πρόεδρος                    Ο Γραμματέας 

Μ. Ξανθάκη                   Χ. Προφίλης

​ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΓΟΝΕΩΝ ΠΑΠΑΓΟΥ - ΧΟΛΑΡΓΟΥ ΓΙΑ ΤΟ​ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΙΔΡΥΣΗΣ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ

Η Ένωση Γονέων Παπάγου Χολαργού στηρίζει τον αγώνα των μαθητών και των   φοιτητών ενάντια στο νομοσχέδιο που θέλει να καταθέσει η κυβέρνηση ...