20 Δεκεμβρίου 2021

Επιστολή για συνεδρίαση της ΔΕΠ σχετικά με τη χωροταξική κατανομή των νέων εγγραφών στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας

Επιστολή για Συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας


Προς:

Προϊστάμενο Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Β’ Αθήνας, κ. Μπαμπαρούτση

Δήμαρχο Παπάγου-Χολαργού, κ. Αποστολόπουλο

Αντιδήμαρχο Παιδείας, κ Παρίση

Μέλη της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας


Κοινοποίηση:

Πρόεδρο Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, κ. Γκούμα

Διευθυντές σχολείων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης

Αντιπροσώπους Ένωσης και Δ.Σ. Συλλόγων Γονέων Πρωτοβάθμιας



Αξιότιμες κυρίες, αξιότιμοι κύριοι,

απευθυνόμαστε σε εσάς, ως αρμόδιους για το θέμα της χάραξης των ορίων των σχολείων του δήμου μας, καθώς με απογοήτευση διαπιστώνουμε ότι για μια ακόμα φορά γινόμαστε μάρτυρες απαράδεκτων πρακτικών.

Συγκεκριμένα, στη Συνεδρίαση της ΔΕΠ στις 13/12 για τα όρια στα σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης του δήμου μας, διαπιστώθηκε ότι η εισήγηση ήταν ελλιπής, καθώς περιλάμβανε μόνο τις οδούς που αποτελούν τα όρια του κάθε σχολείου, χωρίς ωστόσο καμία ενημέρωση για το πόσα παιδιά της Α’ Δημοτικού κατανέμονται σε κάθε σχολείο. Η ενημέρωση αυτή έγινε τελικά κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της ΔΕΠ και προκάλεσε ενστάσεις και αντιδράσεις από μέλη της ΔΕΠ και προσκεκλημένους διευθυντές σχολείων. Αυτό και μόνο το γεγονός, που αποδεικνύει την έλλειψη σχεδιασμού, θα έπρεπε να είναι αρκετό για να ξεκινήσει η Δημοτική Αρχή έναν ουσιαστικό διάλογο με τη σχολική κοινότητα και να επανέλθει με μια νέα πρόταση σε νέα συνεδρίαση της ΔΕΠ. Εξάλλου, και η ίδια η πρόεδρος της ΔΕΠ κατά τη λήξη της συνεδρίασης είπε ότι θα επανέλθει με νέα πρόταση. Αντί γι’ αυτό, μεθοδεύεται από τη Δημοτική Αρχή η προώθηση της εισήγησης στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας.

Είναι ηχηρή η απουσία όχι μόνο ουσιαστικής συζήτησης με τη σχολική κοινότητα, αλλά και ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού εκ μέρους του Δήμου και της Διεύθυνσης, που να καθορίζει τα όρια των σχολείων με βάση την ισοκατανομή των μαθητών σε αυτά και τη λειτουργικότητά τους. Στη ΔΕΠ ειπώθηκε ότι φέτος θα εγγραφούν 100 παιδιά λιγότερα στην Α’ Δημοτικού στα σχολεία του δήμου. Όμως αντί να προταθεί η όσο το δυνατόν αναλογικότερη κατανομή των μαθητών στα σχολεία, σε μια κατεύθυνση αποσυμφόρησης που τόσο έχουμε ανάγκη, τελικά η εισήγηση προκαλεί εκ νέου υπερσυσσώρευση μαθητών σε σχολεία, πέραν της λειτουργικότητάς τους.

Αυτό το φαινόμενο επαναλαμβάνεται διαχρονικά, καθώς η ρίζα του βρίσκεται στην έλλειψη των αναγκαίων υποδομών που να καλύπτουν τις ανάγκες στέγασης του μαθητικού πληθυσμού της πόλης. Στο παρελθόν έχουμε ξαναδεί το 5ο Δημοτικό Χολαργού να λειτουργεί ως 7θέσιο και 9θέσιο, έχουμε δει να δημιουργείται 19ο τμήμα στο 1ο Δημοτικό Χολαργού, με ευθύνη της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας, καθιστώντας το μάλιστα μοναδική περίπτωση πανελλαδικά. Την ίδια στιγμή, είδαμε ακόμα και εκεί που θα μπορούσαν να αποσυμφορηθούν οι τάξεις, τελικά να γίνεται συγχώνευση και στην κενή αίθουσα να στεγάζεται τμήμα του νηπιαγωγείου, με την τουαλέτα μάλιστα μέσα στην τάξη, όπως συνέβη στο 2ο & 3ο Δημοτικό Χολαργού.

Επιπρόσθετα, ο υπερκορεσμός των σχολείων της πόλης μας, έχει ήδη οδηγήσει στην κατάργηση αιθουσών πολλαπλών χρήσεων, πληροφορικής, εικαστικών, ολοημέρου και τη μετατροπή τους σε αίθουσες διδασκαλίας στα περισσότερα σχολεία του δήμου μας, δημιουργώντας ασφυκτικές συνθήκες. Έχει οδηγήσει στο απαράδεκτο φαινόμενο της ύπαρξης πρόσκαιρων λύσεων όπως προκατ αιθουσών, που καταλήγουν να είναι μόνιμες αίθουσες διδασκαλίας σε προαύλια σχολείων και στον πολλαπλασιασμό των παραρτημάτων νηπιαγωγείων. Στις σημερινές συνθήκες, μάλιστα, με την πανδημία να εξακολουθεί να καλπάζει, ο υπερκορεσμός των σχολείων και ο συνωστισμός των μαθητών σε τάξεις και προαύλια, δημιουργούν έδαφος περαιτέρω διάδοσης, φέροντας και με αυτόν τον δραματικό τρόπο στην επιφάνεια τις επείγουσες ανάγκες σε σχολική στέγη.

Παρόλο όμως που οι ανάγκες αυτές επισημαίνονται διαρκώς από τη σχολική κοινότητα, το πρόβλημα παραμένει και γιγαντώνεται. Η κατάσταση αυτή στα σχολεία είναι αποτέλεσμα της λογικής που αντιμετωπίζει ως κόστος την κάλυψη των αναγκών όλων των μαθητών του δήμου. Εκεί οφείλεται η διαχρονική καθυστέρηση διαδικασιών που θα έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και καιρό, ότι δεν αντιμετωπίζονται δίκαια αιτήματα που χρόνια θέτει η σχολική κοινότητα σε σχέση με τις σχολικές υποδομές στην πόλη μας. Οι δυνατότητες των σχολείων είναι πεπερασμένες και ήδη κατά πολύ επιβαρυμένες.

Επιβεβαιώνεται από τα ίδια τα πράγματα το πάγιο αίτημα της σχολικής κοινότητας για έναν συνολικό σχεδιασμό για τη σχολική στέγη στην πόλη μας, με κριτήριο τις ανάγκες των μαθητών, για σύγχρονα κτίρια, που να πληρούν όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές λειτουργίας και ασφάλειας, με κατάλληλες αίθουσες διδασκαλίας, με γυμναστήρια, αίθουσες ειδικοτήτων, εργαστήρια, αίθουσες εκδηλώσεων κ.λπ.

Θεωρούμε απαραίτητο να συγκληθεί εκ νέου η ΔΕΠ με νέα εισήγηση. Η ηχηρή διαφωνία στην εισήγηση αυτό επιβάλλει. H βιασύνη εκ μέρους της δημοτικής Αρχής να αποστείλει την εισήγηση στη Διεύθυνση ενώ έχει άπλετο περιθώριο -μηνών- για να την καταθέσει, γεννά από μόνη της σοβαρά ερωτηματικά.

Θεωρούμε αναγκαίο να προηγηθεί πλήρης ενημέρωση και ουσιαστικός διάλογος με τη σχολική κοινότητα. Η ευθύνη για την ύπαρξη των κατάλληλων χώρων και σωστή κατανομή των μαθητών ανήκει στο υπουργείο και στο δήμο και απαιτείται να αναληφθεί, ώστε να δοθεί λύση στο οξυμένο αυτό πρόβλημα της υπερσυσσώρευσης μαθητών και του υπερκορεσμού των σχολείων.

Με βάση αυτά, στηρίζουμε το αίτημα του ΣΓΚ του 5ου Δημοτικού Χολαργού, να λειτουργεί το σχολείο ως 6θέσιο, σύμφωνα με τις προδιαγραφές που κατασκευάστηκε. Το ίδιο διεκδικούμε για όλα τα σχολεία του Δήμου ανεξαιρέτως και ανελλιπώς και το θέτουμε εκ νέου με αυτήν την επιστολή.

Είναι επείγουσα η ανάγκη να επισπευστούν οι διαδικασίες για την ανέγερση νέου κτιρίου στην Κλειούς, καθώς και για την ανέγερση των κτιρίων που θα στεγάσουν το 4ο Δημοτικό και 4ο Νηπιαγωγείο Παπάγου, καθώς και το 7ο Νηπιαγωγείο Χολαργού, που έχουν ήδη ιδρυθεί και παραμένουν άστεγα. Η ίδρυσή τους αποτελεί κατάκτηση της σχολικής κοινότητας και όφειλαν να έχουν ήδη υλοποιηθεί.

Με εκτίμηση,


Για το Δ.Σ. της Ένωσης Γονέων Παπάγου Χολαργού


      Η Πρόεδρος                                    Ο Γραμματέας

Χρονοπούλου Ρουμπίνη                     Δημητρόπουλος Θύμιος 

Δελτίο Τύπου σχετική με την ανυπαρξία ενεργών ΥΔΕ στα σχολεία του Δήμου

Δυστυχώς αυτό που υποστήριζε εδώ και πάνω από ένα χρόνο η Ένωση Γονέων και οι Σύλλογοι, επιβεβαιώνεται περίτρανα με τις σπασμωδικές κινήσεις...