ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Για τη συνάντηση αντιπροσωπειών της Ένωσης Γονέων Παπάγου- Χολαργού και του ΣΕΠΕ «Περικλής»
Σε πνεύμα εποικοδομητικού διαλόγου και συνεργασίας πραγματοποιήθηκε, την Τέταρτη 18/1, συνάντηση αντιπροσωπείας των Διοικητικών Συμβουλίων της Ένωσης Γονέων Παπάγου- Χολαργού και του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Περικλής» στα γραφεία του, κατόπιν αιτήματος της Ένωσης Γονέων.
Συζητήθηκαν οι θέσεις και τα αιτήματα της Ένωσης Γονέων και του ΣΕΠΕ «Περικλής» για μια σειρά θεμάτων, που αφορούν τη λειτουργία των σχολείων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Παπάγου- Χολαργού αλλά και συνολικότερα ζητήματα που αφορούν το περιεχόμενο της εκπαίδευσης.
Μεταφέρθηκε η εμπειρία από τη δράση του Συλλόγου των Εκπαιδευτικών, στον οποίο εντάσσονται οι δάσκαλοι και νηπιαγωγοί των σχολείων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης των Δήμων Παπάγου- Χολαργού, Αγ. Παρασκευής, Χαλανδρίου, Βριλησσίων, Φιλόθεης, Πεντέλης, καθώς και της Ένωσης Γονέων από τη συμμετοχή στις διαδικασίες της Ομοσπονδίας Γονέων Αττικής, του συντονισμού με τις Ενώσεις Βορείου Τομέα, τις διεκδικήσεις της προς τους αρμόδιους φορείς.
Ανάμεσα στα θέματα που συζητήθηκαν ήταν:
- Η ανάγκη αύξησης της κρατικής χρηματοδότησης των σχολείων και των Σχολικών Επιτροπών.
- Η εξασφάλιση του αναγκαίου μονίμου εκπαιδευτικού προσωπικού καιιδιαίτερα η ανάγκη ενίσχυσης των εκπαιδευτικών παράλληλης στήριξης για τα παιδιά που έχουν ανάγκη, καθώς και ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας στους μαθητές, όπως και σχολικών νοσηλευτών.
- Η ενίσχυση του βοηθητικού προσωπικού όλων των απαραίτητων ειδικοτήτων για την εύρυθμη λειτουργία των σχολείων (καθαριότητας, υπαλλήλων γενικών καθηκόντων, φυλάκων, τραπεζοκόμων κλπ.).
- Η επέκταση των δωρεάν σχολικών γευμάτων για όλους τους μαθητές.
- Τα προβλήματα στη σχολική στέγη και η ανάγκη αναβάθμισης της με τη δημιουργία νέων σχολείων και την ουσιαστική συντήρηση- αναβάθμιση των υπαρχόντων.
- Οι επιπτώσεις στην υγεία των μαθητών από τις ελλείψεις φαρμάκων και προσωπικού στα παιδιατρικά νοσοκομεία και η ανάγκη για την εξασφάλιση τους δωρεάν για όλα τα παιδιά και την ενίσχυση με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό των Νοσοκομείων Παίδων.
- Οι αλλαγές στο περιεχόμενο της εκπαίδευσης με βάση τους αντιεκπαιδευτικους νόμους διαχρονικά, που οδηγούν στην κατηγοριοποίηση μαθητών και σχολείων, στην «αυτόνομη» λειτουργιά τους με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια μέσα από αναζήτηση χορηγών, αντιπαιδαγωγικών μέτρων όπως το πολλαπλό βιβλίο, η λεγόμενη "αξιολόγηση" και οι εξετάσεις pisa στα δημοτικά σχολεία.
- Η ανάγκη επέκτασης της δωρεάν καλοκαιρινής δημιουργικής απασχόλησης με ευθύνη του Δήμου, στην οποία να συμπεριλαμβάνονται όλα τα παιδιά νηπιαγωγείων και δημοτικών σχολείων, χωρίς περιορισμούς που έως τώρα αφορούν την ηλικία των παιδιών και το εισόδημα των γονέων.
- Ζητήματα εκπροσώπησης σε θεσμοθετημένα όργανα όπως η Δημοτική Επιτροπή Παιδείας, οι Σχολικές Επιτροπές, τα Σχολικά Συμβούλια στα οποία με το νόμο 2020, υποβαθμίζεται ο ρόλος των γονέων και εκπαιδευτικών στις αποφάσεις της σχολικής κοινότητας.
Στη συνάντηση πραγματοποιήθηκε γόνιμος διάλογος και ανταλλαγή εμπειρίας, θέσεων και απόψεων και διαπιστώθηκε σύγκλιση σε ένα εύρος θεμάτων και διεκδικήσεων.
Εκφράστηκε η διάθεση εκατέρωθεν για τη σύσφιξη και συστηματοποίηση της συνεργασίας ανάμεσα στην Ένωση Γονέων και τον ΣΕΠΕ «Περικλής».
Αναγνωρίστηκε και από την εμπειρία των συλλογικών φορέων των γονιών και των εκπαιδευτικών, ότι ουσιαστικό αποτέλεσμα για τη βελτίωση της λειτουργίας των σχολείων μπορούμε να έχουμε- και έχουμε- όταν αναπτύσσεται η συλλογική διεκδίκηση και κοινή δράση γονιών- εκπαιδευτικών προς όλους τους αρμοδίους φορείς, έχοντας μόνιμα στο νου μας το παιδί.