11 Απριλίου 2024

​Σχολεία χωρίς πιστοποιητικά ασφαλείας και υπό απειλή διακοπής ρεύματος!

Ως Ένωση Γονέων Παπάγου Χολαργού αισθανόμαστε εξοργισμένοι. 

Τόσο η Ένωση Γονέων όσο και Σύλλογοι Γονέων της περιοχής έχουμε θέσει επανειλημμένα στη Δημοτική Αρχή ζητήματα ασφαλείας των σχολικών κτιρίων, μεταξύ των οποίων η έκδοση ΥΔΕ, καθώς και τα πιστοποιητικά πυρασφάλειας. Χρειάστηκε να περάσει πολύς καιρός χωρίς ανταπόκριση από τη Δημοτική Αρχή και να γίνουν αλλεπάλληλες κινήσεις από τον Σύλλογο Γονέων του 1ου Δημοτικού Σχολείου Χολαργού, ώστε τελικά η Δημοτική Αρχή να δρομολογήσει - όπως την έκδοση ΥΔΕ για τα σχολικά κτίρια. 

Χρειάστηκε να βγει στη δημοσιότητα το γεγονός ότι το κτίριο του 1ου Δημοτικού Σχολείου Χολαργού διαθέτει ΥΔΕ προ 40ετίας, ενώ μόλις το καλοκαίρι που μας πέρασε έγιναν εργασίες... 

Και τώρα έρχεται ο ΔΕΔΔΗΕ δηλώνοντας πώς οφείλει να εκδοθεί ΥΔΕ εντός 10ημέρου διαφορετικά θα διακοπεί η ηλεκτροδότηση του σχολείου καθώς η ηλεκτρολογική εγκατάσταση θα θεωρηθεί ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ. 

Τα πιστοποιητικά ΥΔΕ έπρεπε να έχουν εκδοθεί ΧΤΕΣ με ευθύνη του Δήμου που είναι υπεύθυνος για τα σχολικά κτίρια. Δε θα περιμένουμε να γίνει κάποιο ατύχημα για να διεκδικήσουμε κτίρια ασφαλή, που θα διαθέτουν όλα τα απαραίτητα πιστοποιητικά ασφαλείας ύστερα από ενδελεχείς ελέγχους. Είναι αυτονόητο δικαίωμά μας να απαιτούμε τα παιδιά μας και οι εκπαιδευτικοί τους να βρίσκονται σε ασφαλή σχολικά κτίρια και είναι ευθύνη των αρμοδίων να το διασφαλίσουν. 
Εδώ και τώρα: 
  • Να γίνουν οι έλεγχοι σε όλα τα σχολικά κτίρια προκειμένου να εκδοθούν οι ΥΔΕ.  
  • Να διασφαλιστεί ότι θα γίνει πλήρης έλεγχος των σχολικών εγκαταστάσεων και διορθωτικές εργασίες όπου απαιτούνται για την ασφάλεια των ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων και την έκδοση ΥΔΕ. 
  • Ο Δήμος να δώσει έκτακτη χρηματοδότηση προς τις Σχολικές Επιτροπές - το ταμείο των οποίων επιβαρύνεται την έκδοση των ΥΔΕ - ώστε να μη γίνει καμία έκπτωση στις λειτουργικές και άλλες ανάγκες των σχολείων μας.
Ο Δήμος οφείλει να λύσει το πρόβλημα που δημιουργήθηκε με δική του υπαιτιότητα ΑΜΕΣΑ και σε κάθε περίπτωση εντός του χρονοδιαγράμματος που θέτει ο ΔΕΔΔΗΕ για το 1ο Δημοτικό Χολαργού αλλά και για όλα τα σχολεία της πόλης. Δεν μπορεί να τίθεται υπό απειλή το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα των παιδιών για ισότιμη πρόσβαση στην εκπαίδευση. 

Είμαστε στο πλευρό του Συλλόγου Γονέων του 1ου Δημοτικού Χολαργού και τους γονείς μέλη του. 

Παροτρύνουμε εκ νέου όλους τους Συλλόγους Γονέων να προχωρήσουν διαδικασίες σχετικά με τα πιστοποιητικά ΥΔΕ, καθώς και να μας ενημερώσουν, προκειμένου να προβούμε και συνολικά σε περαιτέρω ενέργειες. 


Καλό Πάσχα